Närodlat är att välja hållbart

Maten vi äter är det drivmedel som gör att vi människor orkar. Med fel bränsle i tanken skär motorn, det gäller också oss människor. Därför är det viktigt att vi från politiskt håll tar beslut om vilken mat som ska serveras på skolan, äldreboendet eller i andra kommunala verksamheter.

För Centerpartiet och mig är det en självklarhet att vi skall ha samma krav på köttet vi köper, oavsett om det är lokal producerat eller inte. Det är också en självklarhet att vi i största möjliga mån skall köpa lokalproducerade produkter och att matsedlarna skall planeras efter årstid. Det är också självklart att välja ekologiska produkter i största möjliga omfattning.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, ökade antalet gårdsbutiker med 25 procent från 2007 till 2011 och därefter har efterfrågan och tillgången på närodlat ökat ytterligare. För mig som mat och hälsointresserad Centerpartist med kärlek till småföretagarna är det verkligen glädjande.

Det ökade intresset för närodlat bidrar till flera positiva effekter. Den närodlade maten som serveras är god och näringsrik, Du som kund har direkt kontakt med den som producerar och då kan dina önskemål och krav på produkten leda till en produktutveckling. Odling av vår åkermark håller landskapen öppna och gröna istället för ingen växt av sly. De små företagen bidrar till att skapa fler arbetstillfällen, 3 av 4 nya arbeten skapas i småföretagen.

Det ökade intresset för närodlat bidrar också till att fler och fler lantbruk satsar på egen förädling av det som producerats på gården, det innebär att transporterna minskar. Vi får också se mindre slakterier och mejerier slå upp portarna igen, så efterlängtat.

Att välja närodlat på tallriken är att ta hänsyn till människa och miljö.

 

image

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.