Skydda omsorgstagarna pengar!

Skydda omsorgstagarna pengar!

Med rasande fart är Sverige på väg mot det kontantlösa samhället. Bankerna driver på. Man vill slippa de tidsödande mynten och sedlarna och låter konsumenterna göra jobbet. För de allra flesta funkar det bra. Betal-/kreditkort är en smidig del av vår vardag. Men för kommunernas omsorgspersonal är kontantlösheten på väg att ställa till rejäla bekymmer, ja till och med allvarliga arbetsmiljöproblem! 
Under många år har personalen enkelt kunnat handla åt omsorgstagaren via medskickade kontanter. Till skillnad mot betal-/kreditkort har kontanter har ingen koppling till individen. I takt med att kontantlösheten breder ut sig, tvingas allt fler som arbetar i omsorgen att medverka till att bryta mot bankernas uttryckliga instruktion om att koden är personlig och inte får uppges för någon annan person. Skulle kontot tömmas med hjälp av koden tar banken inget ansvar. Banken anser att uttaget är korrekt om den personliga koden använts. Då ses det som ointressant vem det verkligen var som tog pengarna. Enbart det faktum att den personliga koden överlåtits, räcker för banken att frånsäga sig ansvaret. Omsorgstagaren får ta smällen.
Det är dax mota Olle i grind. För omsorgspersonalen innebär allt mer av korthantering via ombud ett potentiellt arbetsmiljöproblem. Det behövs ett regelverk för hur betal/kreditkort skall hanteras för kommunens omsorgstagare för att eliminera risken att problem uppstår för såväl kommunens omsorgspersonal som omsorgstagaren. Kommunerna bör ta fram en modell som håller omsorgstagaren skadeslös vid eventuellt missbruk när nu allt mer går över från kontanter till det kontantlösa samhället.
Att majoriteten med S och V som idag bär ansvaret för så väl omsorgstagare som personal inte väckt frågan innebär inte att vi från Centerpartiets tänker prioritera bort frågan. Vi väljer istället att vår ordförande Mattias Larsson lämnar en motion till Kommunstyrelsen så att vi snabbt får bukt med problemet. Det skapar trygghet för omsorgstagare och personal.  
//Anna-Karin ”Kajsa” Sjölander
Centerpartiet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.