Integrationsnätverk, var mitt svar

Efter en intressant kväll på Café station i Umeå där Vän i Umeå bjudit in till debatt om integration känner jag att det är viktigt att fler får ta del av det som Blev sagt.

Ni som inte var där får nu möjlighet att ta del av kvällen och mina tankar kring integration.

På en strukturell nivå kan och skall politiken bidra till att underlätta integrationen i samhället och därför föreslår Centerpartiet en rad av åtgärder, nedan finns tre av dessa förslag.

Jobblinjen så det blir möjligt att arbeta från första dag istället för att måsta vänta i månader

Jobbfixarpeng för att göra att fler kan förmedla jobb, Arbetsförmedlingen gör ett jättebra arbete men genom att kompletteras med andra som förmedlar arbeten får vi nya sätt att hitta arbeten

Förortslyft för större närvaro av myndigheter och polis. En närhet innebär att du är närmare den trygghet det innebär att ha socialtjänsten nära och att den som arbetar där har stor förståelse och kännedom om området

På kommunal nivå finns det åtgärder att ta till, allt från att öka bidraget till föreningslivet och ge mer till de föreningar som jobbar mångkulturellt till att verkligen öka antalet utlandsfödda bland de kommunanställda till att det blir en representation av utlandsfödda i politiken.  Vi vet att jobb skapar mänskliga möten och att mänskliga möten skapar integration, därför blir det extra viktigt att kommunpolitikerna har ett företags vänligt förhållningssätt. Fyra av fem nya jobb skapas trots allt i småföretagen.

Men om någon tror att politiker eller tjänstemän på kommunen ska kunna lösa integrationen själv så är det fel och hopplöst naivt.

Det bästa sättet att integreras är att lära känna människor, kultur och natur. Vän i Umeå är ett bra exempel på hur viktigt det är med privata initiativ, föreningsliv och samverkan  för att vi ska lyckas med integrationen.

Till slut fick vi bara välja en enda sak att jobba med för att lyckas och mitt val föll på integrationsnätverk, ett prövat koncept som fungerar och det borde finnas i alla kommuner.

Vill du berätta hur du ser på integration eller vill du veta mer om Centerpartiet hoppas jag vi ses på Mariehemsdagen söndag den 31augusti

 

prat

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.