Tiggare eller är det kanske bostadslösa vi ska fokusera på

I VK läser jag rubriken ”Så ska tiggarna hanteras” men vad handlar frågan om egentligen?

De handlar om EU-medborgare som sökt sig till Umeå för att skapa sig ett bättre liv. De handlar också om att vi inte kan blunda för att det finns människor som i varierande åldrar som bor i läger i Umeås utkant. De är inget glamoröst lägerlivet med varma sovsäckar och ett pittoreskt inslag i vardagen. Utan det handlar om ett rått kåkstadsliv där bilen, ett tält eller en dåligt isolerad husvagn är deras bostad. Ett liv som blir mer och mer riskabelt ju kallar det blir. Ett liv där små barn inte får det stöd som barnkonventionen kräver. Ett liv där det minst dåliga valet är att tigga i Umeå. Ett liv där det är svårt att hålla hygien då det inte finns tillgång till rinnande vatten. Ett liv där en enkel förkylning lätt blir en lunginflammation och där en urinvägsinfektion med största sannolikhet innebär en njurbäcken- inflammation. Ett liv som vissa dagar är bättre än de liv de erbjudits i sitt hemland men som nästa dag är ett liv i större nöd på grund av uteblivna allmosor och att temperaturen krupit ner på minus. Det handlar inte om tiggare, det handlar om bostadslösa.

Jag har tidigare berört romernas situation och vikten av att civilsamhällets hjälp.

Att kommunstyrelsens arbetsutskott nu författat ett dokument som skall beskriva vilken ordning det skall finnas i kommunen känns, för mig som ny i politiken, som en onödigt pappersprodukt, men jag hoppas att jag har fel.

Min bedömning är att befintlig lagstiftning är det som gäller och jag tar för givet att berörda tjänstemän vet vad som gäller och agerar utifrån det.

Kommunstyrelsens arbetsutskott höll idag en presskonferens med anledning av dokumentet och jag måste säga att journalisternas frågor inte besvarades.

Det de styrande politikerna i Umeå har att ta ställning till är om Umeå har behov av att ordna härbärgen till bostadslösa för att på så sätt spara på mänskligt lidande och på skattepengar. Ett härbärge som alla EU-medborgare skulle ha tillgång till.

Att erbjuda tak över huvudet till bostadslösa EU-medborgare kan nämligen vara både humant för den hemlösa och ekonomiskt smart då kostnaden för akutvård är rätt höga, kanske kring 50tusen per dygn. En enkel förlossning kostar ca 20 000kr.

För mig som är i opposition är det självklart att det finns ytterligare en viktig fråga att ta tag i, signalen till EU.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet, Umeås styrande politiker bör därför ta ansvar för att lyfta frågan till Regeringen och vidare till EU-parlamentet.

image

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.