Ett icke beslut är också ett beslut

Vid årets sista Kommunfullmäktige diskuterades åter igen de romska tiggarnas situation. En livlig diskussion där vi har lite olika syn på vad som bör göras men en diskussion som engagerar många av de folkvalda. Även riksdag och regering pratar om problemen och har nu hittat en lösning där man tillsätter nationell samordnare med syfte att hitta lösningar på en problematik som stör och berör.

Jag önskar att vi i Umeå kunde komma till ett beslut där kommunen tar ansvar för ett Natthärbärge för alla EU-medborgare. En varm plats så människor slipper frysa ihjäl. En plats där socialtjänsten kan ha medarbetare som kommer närmare de utsatta. En plats som faktiskt gör skillnad. Jag hoppas innerligt att vi kan komma till de beslutet när frågan skall avgöras i kommunfullmäktige.

Idag levererar kommunledningen ett ickebeslut och en sammanställning. En sammanställning av de regler som vi måste förhålla oss till. En text som tydligt peka på vilket lagliga skyldigheter kommunens olika verksamheter har att förhålla sig till då det gäller romerna och för övriga EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige. En sammanställning som är en bra hjälp ute i de olika verksamheterna men det hjälper knappas människorna som fryser, är utan bostad eller går hungrig.

Läste här om dagen en artikel i VK där det framgår att Hans Lindberg anser att Kommunen nu ordnat bostad till alla. Man det är inte kommunledningen som ordnat dessa bostäder, det är olika privatpersoner, föreningar och kyrkliga samfund, de vi brukar kalla civilsamhället. Deras gemensamma krafter har med hjälp av ett bidrag från socialnämnden kunna samordnas för att få så sätt maximera deras hjälpinsatser. All heder åt civilsamhället ni gör ett fantastiskt arbete och ni gör verklig skillnad.

Vid sista kommunfullmäktige fick Hans Lindberg och kommunledningen en fråga som gäller den fria rörligheten och hur man tänk ta hand om de problem som uppstår parallellt med den stora förmånen den fria rörligheten ger. Fru ordförande, nämndemän och åhörare som närvarade fick ett icke besked men det är också ett besked.

Ett besked där kommunledningen tydligt säger att Umeå kommun gör vad lagen kräver och inte mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.