Fördomar är brist på fantasi

Under några dagar har jag förundrats över hur en busslast flyktingar fått så många människor att agera och reagera. Det som gör mig glad är alla människor som välkomnar och vill hjälpa sina medmänniskor, det som är ledsamt är alla de som oreflekterat sågat flyktingarnas protester och fördolt eller rätt ut sagt eller skrivit att dom skall vända bussen och köras hem. Jag blir förfärad när fantasin hos ett välmående folk inte klarar av att försöka förstå de utsattas situation.

Vart finns medmänskligheten? Är det helt okej att lämna människor i krig och förföljese bara för att dom sittstrejkar?
Vet du ens varför dom sittstrejkade? Får en flykting ha en åsikt?

Vet du om någon pratade med dem och fick dem att förstå att dom var i ett land där det finns hjälp att få, att de allra flesta mäniskorna I landet välkomnar dem och att den militärförläggning dom hamnat på inte var fylld av militärer som skulle avrätta dem för att dom flytt?

Hur många av er som är mot har ställt sig frågan – Hur hade jag velat bli behandlad om det var jag?

Och den intressantaste frågan av dem alla, vad är det som hänt och vad är det som gör att så många rasistiskaröster hörs?
Jag tror att jag är något på spåret när jag säger att SDs retorik fungerat fin fint.

Vad har då SD lyckats med, jo ställa grupper mot varandra och dessutom utan att ifrågasättas. Låter vi dom lyckas med att ställa invandrare mot Svenska kommer snart nästa steg, kvinnor ställs mot män, homosexuella ställs mot heterosexuella, friska mot sjuka, arbetande mot arbetslösa å så rullar det på…… Med den onda bollen i rullning är det snart endas renrasiga heterosexuella SD-män som har ett värde och deras motpol blir den vänsterextrema rörelsen som också är ett samhällshot.

Som Centerpartist och mitt i mitten, lite mellanmjölk kan man säga vill jag föra samtalet på en annan nivå, jag vill mötas i diskussioner och debatter. Jag har nämligen respekt för att varje människa har rätt till sin fria åsikt och så vill jag att det skall förbli. Därför kommer det att anordnas en seminarieserie på teamat integration så håll ögon och öron öppna, inbjudan kommer inom någon vecka.

Tänk på att fördomar är brist på fantasi.

4 kommentarer

 1. J.M

  Grupper ställs alltid mot varandra oavsett om det är invandrare lr unga lr pensionärer. Det är bara i er fantasi, ni politiker tror det inte är så!

  Får nån mer får nån annan mindre, plånboken är inte bottenlös. Inte ens i den humanitära stormakten Sverige!

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Ursäkta men även den som är politiskt engagerad är människa, en helt vanlig sådan som också har ett liv som består av glädje, sorg, hälsa, sjukdom och tandvärk. Så glöm det där med ni politiker som ett argument, de håller nämligen inte.

   Statskassan är som du säger inte bottenlös men med en politik som skapar arbete och självständiga individer är förutsättningarna bättre att de gemensamma resurserna skall räcka till de som själv inte har möjlighet eller förmåga

 2. Lasse

  ”Fördommar” är inte brist på fantasi, det är felstavat! Min personliga åsikt är att än hur bra en insändare är till innehåll och mening, så förstörs den av felstavningar och särskrivningar (fin fint ska vara finfint). I det här fallet är det extra synligt eftersom självaste rubriken och slutklämmen är felstavat. Men innehållet är väl bra, jag har dock en motfråga till ”Hur många av er som är mot har ställt sig frågan – Hur hade jag velat bli behandlad om det var jag? ” : Hur hade jag betett mej om jag hade fått hjälp ? Jag tror många svenskar väntar sig tacksamhet av flyktingar i första hand, inte krav.
  Lasse

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Tack för korrigeringen av stavningen. Antar att du trots allt förstod vad jag menade 😉
   Ja det kanske är många som förväntar sig tacksamhet, men hur ser den tacksamhet man då förväntar sig ut?
   De allra flesta flyktingar jag själv har talat med uttrycker att dom vill få ett jobb för att på sås sätt bidra till Sverige, de är nämligen så som dom vill visa tacksamhet. Inte mössan i hand och buga utan stolt delta i samhällsbyggandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.