Förbjuda tiggeri, vad händer då?

Hur tänker den som säger att man skall förbjuda tiggeri? Gäller det endast romer som tigger eller gäller de alla som tigger? Och hur gör man i så fall med Röda korset, Fräsningsarmen, Kyrkans frivilliga och alla andra som samlar in eller tigger pengar till Frivilligsektorn?

Eller hoppas hen att förbudet innebär att det inte längre skall finnas människor som är fattig? Om hen hoppas att de inte skall finnas fattiga människor, ge dem ett jobb!
Tror hen att människor som är utstött och står långt från arbetsmarknaden försvinner? Om hen inte vill att människor skall vara utstött eller stå långt från arbetsmarknaden inkludera dem och skapa fler sociala företag!

Tror hen på allvar att om man gömmer tiggeriet så finns det inte längre? Att blunda för problemen innebär inte att de försvinner! Så vill hen göra skillnad för de som tigger ge förslag på hur EU skall samverka för att ge dessa människor möjlighet till egen försörjning genom arbete.

I Sverige har vi varit bra att värna om varandra och våra medmänniskor, att hjälpas åt är för många en självklarhet. Men myntets baksida är oförmågan att klara sig själv och att tro på sin egen kraft och därmed även tilltron till andra individers kraft. Men inbilla er inte för en sekund att de som tagit sig hit och tigger tvivlar på sin egen kraft, de är dom starka som kommer hit, de är de starka som vill förändra sin livssituation, de är de starka som sitter med en pappmugg utanför affären för att försörja sina familjer. Så frågan borde kanske vara, hur behåller vi dessa starka människor och får in dom i arbetslivet så dom kan vara en del av samhället?

Förslaget känns som ett tappert försök till röstfiske där Moderaterna hoppas locka till sig röster från Sverige Demokraterna.

Moderaternas argument att de är orolig för människohandel håller inte. Det finns redan en lagstiftning som är tillämplig för alla typer av utnyttjande av människor det vill säga människohandel. Så vill Moderaterna göra skillnad se till att den lagstiftning som finns idag används och vässa den.

Men att förbjuda Tiggeri är bara att sparka på någon som redan ligger

5 kommentarer

 1. John

  De pratade om Organiserad Tiggeri, det är en skillnad gentemot Tiggeri.

  Men, du pratar om Röda Korset etc, det går faktiskt att koppla sådant till föreningsverksamhet, då har man löst detta!

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Vad är organiserat och i inte organiserat? En förening är en organiserad grupp per definition. Och en familj som går i skift för att tigga kan uppfattas som ett sätt att organisera sig. Förslaget är helt enkelt förkastligt!

 2. Fredrik Larsson

  Instämmer helt. Det som verkligen stör mig är att EU-projektet aldrig lyfte såpass att det innebar grundläggande social trygghet för ALLA EU-medborgare. Vi borde ha råd att utrota den rena fattigdomen inom EU och se till att ingen BEHÖVER tigga. Men jag håller med dig. Att förbjuda tiggeri är ett sätt att putsa fasaden, inget som gör något bättre för någon.

 3. Bergis

  Lagstiftningen säger att man bara får vistas i Sverige i 3 månader. Men varför gapar du om detta då du själv med ”dina” egna pengar har möjlighet att inkvartera och utfodra romerna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.