Budget i balans.

Idag var första punkten på kommunfullmäktiges dagordning Budget och verksamhetsplan 2016-2019. Det som genomsyrar dagens debatt var den tydliga skillnaden mellan valfrihet och att tjänstemän/politiken skall välja åt dig. För egen del föredrar jag VALFRIHET.

Hans Lindbergs förflyttning av fokus på frågan genom att lägga halva talartiden på att kritisera Alliansregeringens tid vid makten känns som ett svar på hur många förslag man har för framtiden.

Anders Ågren ger Hans Lindberg och Socialdemokraterna en käftsmäll genom att tydligt peka på den ekonomiska förlust på 11,5 miljoner kronor som Umeåkommun gör till följd av Socialdemokraternas beslut om höjda arbetsgivaravgifter för unga. Han nämnde inte ett ord om skattesänkningar men jag tror mig veta att det är hans önskan.

Vänsterpartiet pratade om att de viktiga stå tillbaka för att växa. Män skall stå tillbaka så kvinnor får plats, vuxna skall stå tillbaka för att barn skall få plats men hallå, det behövs gödning för att växa. De fanns också en hel del sura miner från V eftersom dom inte längre är Socialdemokraternas parhäst.

MP pratar livskvalité och nya idéer. Hur kommer det då sig att dom röstade ner förslaget om en utökad planering av stadsodling i Umeå? I övrigt var det väldigt lite miljöpolitik och ett vagt framförande. De känns som Nasser Mosleh inte tror på sin egen budget.

FP pratade om allt och inget, men Peder har helt rätt det kostar att växa så vi måste sälja vissa byggnader för att ha råd att finansiera de byggande som vi har behov av, för utan bostäder är det omöjligt att växa.

FI pratade om vikten av att i politiken jobba för att bygga ett samhälle som passar för alla, även ett tredje kön. Så de viktigaste budskapet var att man vid badhuset skall ha 3 typer av omklädningsrum.

Veronica Kerr var tydlig om KDs inställning till valfrihet och deras fortsatta politiska jobb med att värna och bevara LOVen för alla medborgares rätt att välja vilka utförare man väljer.

AP pratade om att alla partier utom AP är ett och samma skräp. De finns enligt Jan Hägglund bara en opposition de övriga partier vill bara bygga skrytbyggen och fördyring som knäcker den kommunala budgeten. De visar han genom att visa en overhead-bild på avskrivningar från 2009-2015 med ett minus från -126 till -4085

SD pratar om allt från hur man plogar vägarna och att dom vill höja budgeten för snöröjningen till 3miljoner och att kommunen inte bör ha något avtal med Migrationsverket utan att kommunen helt enkelt skall säga nej till invandringen, för då räcker bostäderna.

Mattias är tydlig med att Centerpartiet tillsammans med de övriga Allianskollegorna vill återställa de negativa resultatet på -46miljoner för att inte minuskontot skall växa och sätta kommunen i en skuldfällan. Vi vill ge alla nämnder en ramökning. Vi vill behålla 50% av lönereserven för att kunna genomföra en avtalsrörelse 2016. Alliansen är överens, ingen skattesänkning.

En budget i balans är A och O för att vi skall kunna växa. Efter fjolårets resursslöseri eller investering i kulturhuvudstadsåret och byggande måste vi nu betala tillbaka. När vi sedan återställt det negativa resultatet är det dags att börja bygga igen. I avvaktan på de får vi sälja sådant vi inte behöver ha kvar för att kunna bygga bostäder.

Fullmäktiges politiska vilde är inte beredd att få ordning på ekonomin utan vill bara investera i miljön. Vackert tänkt men har man inte ordning på ekonomin finns inga pengar att investera och ett är säkert det kostar att investera i miljön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.