Är det en rättighet med tak över huvudet?

De finns internationella konventioner om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (ICCPR) som inriktar sig på frågor som rätten till liv, yttrandefrihet, religionsfrihet och rätten att rösta men också rätten till mat, undervisning, hälsa och tak över huvudet. Hur förhåller sig Umeå kommun till dessa konventioner?

Bedöm själv efter att du läst.

De senaste åren har Centerpartiet föreslagit lösningar för att minska hemlösheten, tyvärr har förslagen inte vunnit något gehör och det gör att hemlösheten är ett faktum. Så trots en nollvision finns det hemlösa i kommunen. Igår hade jag ett långt samtal med en av de hemlösa, hen har varit hemlös i två års tid. Personen det gäller är klok, har arbete, har ett samhällsengagemang, är skuldfri och vill inget hellre än att få tag på en bostad. Att Umeå kommun inte ens kan erbjuda en härbärgeslösning är ett svek mot den här skattebetalaren och andra i hens situation.

Enlig uppgifter från Öppen gemenskap finns det mellan 10 och 20 kommunmedborgare som är hemlösa varje natt och då är EU-migranterna som bor i husvagnar inte alls inräknade. Med så pass många hemlösa anser jag att Umeå kommun måste ta ansvar för att skapa en ”Akut lösning” för de som är hemlös, tex ett härbärge eller ett Krisboende. Ett ställe som har säng, hygienutrymmen och tvättmöjligheter samtidigt som det finns adekvatpersonal att tillgå. Helt enkelt en trygg plats att sova på med möjlighet att få professionell hjälp att ta sig från hemlöshet till ett tryggare liv.

Ett ställe dit alla EU-medborgare är välkommen, även ovannämnda Umebo som varit hemlös i två år men inte kan få hjälp av Socialtjänsten eftersom han har egen försörjning och som stått för kort tid i kö för att kunna få en bostad.

Umeå är en stad i tillväxt och det innebär att gatubilden förändras liksom behoven och därför anser och hoppas jag att vi genom en bred politisk överenskommelse skall lyckas hitta en lösning för att klara av att nå de internationella konventionernas målsättning med tak över huvudet.

Förutom att det är ont om bostäder i Umeå att kommunpolitikerna historiskt planerat tillväxt men helt glömt att planera bostadsförsörjningen. Socialdemokraternas ovilja att sälja ut mindre delar av Bostadens bestånd för att bygga fler hyresrätter har försvårat möjligheten till finansiering. Kommunledningens oförmåga att tänkt utanför boxen och börjat bygga modulbostäder, upplåta kommunal mark till uppförandet av ”Attefallare”, byggga fler alternativa äldreboenden och seniorbostäder för att skapa rörelse på husmarknaden gör att vi står här med allt för få bostäder. Det finns en hel del möjligheter att rädda upp situationen men då krävs initiativförmåga och nytänkande.

Idag har vi problem med att det finns hemlösa och då bör vi hitta lösningar, Krisboende kan vara en sådan lösning men finns det andra humanistiska förslag på lösning så ställer sig Centerpartiet bakom ett sådant förslag?

image

2 kommentarer

 1. Hemlös

  Man kan ju inte undgå att se vilka lokaler
  Kommunen har Beklämmande läsning om
  hur vissa har det konstigt att det inte räcker
  till ett enkelt tak över huvudet i vinterkylan.
  fast man jobbar och föder de övriga och vill
  göra rätt för sig Beklämmande i en Universitetsstad som UMEÅ.
  Är det för kommunalanställda eller för befolkningen och det allmänna
  vård skola omsorg politikerna jobbar? Eller vin sång och P klubb.

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Hur varje enskild politiker jobbar får var och en avgöra. Själv har jag nog med att hinna med arbete, familj och mitt politiska uppdrag.
   Min ambition är att alltid göra mitt bästa och att föreslå humanistiska lösningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.