Gränslös sjuk……

Den ökade sjukfrånvaron och borttaget av den bortre tidsgränsen gör inte människor friskare. Det som måste till är ett helhetstänk och en gemensam målbild som delas av Arbetsgivare, Läkare och övriga samhället, alla måste helt enkelt agera för att få ner sjukfrånvaron.

Trots stabil folkhälsa ökar sjukskrivningstalet……

En del av problemet ligger på tidigare tagna Politiska beslut som centraliserat och tryckt ihop människor till storstäder med alla fartgupp det innebär på livets E4a, i en samhällsstruktur som gör att vardagspuzzlet aldrig går att få ihop.

En annan del av problemet ligger hos Arbetsgivaren och de ökade kraven som inte mötts upp med förebyggande insatser eller förändring av organisationen. Arbetsgivare har det formella ansvaret och Arbetstagare har ansvar att medverkan för att skapa en fysisk och psykosocial- arbetsmiljö.

Kravet på varje enskild medarbetare är högt och trots all teknikutveckling är det människan bakom insatsen som är nyckeln till framgång. Så som chef måste en våga granska sig själv, se kulturen och se de små förändringarna för att stötta varje individ till en stabil eller ökad förmåga att utfärda en bra arbetsinsats.

Som chef måste en få vara ledare, en ledare som utvecklar verksamheten genom samarbete med medarbetarna. Medarbetarnas medskapande i aktiviteter för att nå organisationens gemensamma mål är helt avgörande för vilken framgång man får både i produktion och då det gäller arbetsmiljöklimatet. Hållbara, uthålliga chefer och organisationer gör det överkomligt att möta nya utmaningar och möjligt att skapa effektivitet och lönsamhet. Genom delaktighet utvecklas en positiv arbetsmiljö som hjälper medarbetarna att bli sitt bästa jag på jobbet och då skapas en attraktiv, trygg och väl fungerande arbetsmiljö.

En lösningen är att förändra samhällsstrukturen genom att rösta fram en politik som jobbar för en decentralisering.

En annan lösning är att Arbetsgivare och medarbetare i samråd med företagshälsovården medvetet jobbar med att göra skillnad.

De är dessa två lösningar som kan bidrar till att vi hittar lösningar.

För den Gränslösa sjukpenningen gör absolut inte medarbetare eller arbetslivet friskare.

2 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Du har ju rätt i att den gränslösa sjukskrivningen inte gör folk friskare. Det var väl heller inte av den anledningen som man tog bort den bortre gränsen. Jag har aldrig förstått varför man tidsbestämmer en sjukskrivning för annat än rent ekonomiska skäl. Man blir heller knappast friskare genom att man drar in deras sjukersättning. Vad som kan få många friskare och tillbaka i arbetet är vård och rehabilitering, inte att försämra ekonomiskt för redan sjuka.

    • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt, vård & rehabilitering behövs. Men mest av allt behövs en bra arbetsmiljö och en samhällstruktur som ger jämnvikt mellan arbete och fritid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.