Nytänk i bostadspolitiken

I decennier har bostadsfrågan varit ett problem men då bostadsbristen har uppenbarligen inte varit en fråga på den politiska agendan. Något vi bittert får erfara idag då bostadsbrist och bristen på rörligheten på bostadsmarknaden är ett stort landsomfattande problem.

Regeringen har nu presenterat en del förslag för att få igång bostadspolitiken,en hel del bra förslag men det räcker inte. Förslagen syftar i första hand till att öka nyproduktionen. Visst behöver vi nybyggnationer men att tro att det räcker för att klara den bostadsbrist som finns är naivt. Det aldrig att bygga bort bristen av bostäder och därför behövs NYTÄNK i bostadspolitiken.

Så länge vi har de som bor för stort trots att de vill bo mindre och de som bor för trångt trots att de vill bo större används inte bostäderna effektivt och det bidrar bara till att förvärra situationen. Vi behöver ökad rörlighet på bostadsmarknaden för att lösa problemet och vi behöver få politiska beslut som ökar byggandet i hela landet.

Eftersom målet måste vara att få fler tillgängliga bostäder och en utveckling av hela bostadsmarknaden föreslår jag några kompletterande åtgärder till dagens agenda med nyproduktion och det är följande:

• Ta bort bostadsbidraget och låt folk få förmånliga lån för att själv bygga sina bostäder. Det ger individen frihet och kommer att skapa flera olika typer av boenden. Boendeformer som många längtar efter men som inte finns idag. Utöver det kommer det att ge individen en bättre chans att få en god ekonomi eftersom bostadsbidraget har en allt för stor inlåsningseffekt för de med sämst ekonomi.

• Politiken skall ställa krav på bankerna att låna ut till bostäder i hela landet, inte som idag när både politiken och bankerna styr människors val att måsta bo i en större stad för att få låna till att bygga sitt boende.

• Ge Pensionärer som flyttar från sitt hus till mindre boende skattebefrielse på vinsten vid försäljningen av sitt hus, på så sätt har alla pensionärer råd att flytta.

• Öka antalet ägarlägenheter genom att kommunala bostadsbolag ska kunna göra om enstaka hyresrätter i ett hus till ägarlägenhet, vilket skulle ge fler möjlighet att äga sitt boende i till exempel miljonprogrammens hus.

• Sätt standarder för hur du får bygga inom olika områden så att den som äger marken kan bygga som den vill utan krångliga ansökningsförfaranden för att bygga på den egna marken.

Sist men inte minst uppmanar jag politiken att göra en bred överenskommelse med målet att utveckla en hållbar bostadspolitik med en sund rörlighet och en ökad tillgänglighet på bostäder i hela landet.

4 kommentarer

 1. Bergis

  Eller så gör vi som på 60-70 talen och bygger bort bostadsbristen. Kasta ut alla klåpare som bara vill göra jättevinster på byggande.

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   De handlar om att få ökad rörlighet på bostadsmarknaden och då är byggnation av bostäder en viktig del men tyvärr räcker inte det för att komma till rätta med bostadsbristen.

 2. Micke

  Dessa pensionärer har varit med i gänget som fått +40 miljarder i subventioner årligen av skattebetalarna och detta har hållit uppe priserna på deras privata bostäder.

  Att ge dessa ännu mer pengar vid försälning är helt onödigt speciellt om man betänker den höga prisutvecklingen på bostäader sista 20 åren, en utveckling skattebetalarna i stor det bidragit till.

  Om man väljer att inte flytta beror i stor del på att man inte accepterar att betala skatt.

  Bygg mer billiga subventionerade bostäder till våra ungdomar istället, ta dessa +40 miljarder från den idag extremt gynnade privata sektorn av bostadsmarknaden och för över dessa pengar till ungdomarna.

  Rörligheten är inte problemet, problemet är avsaknad av pengar och det är inte så konstigt att det fattas resurser när över 40 miljarder av skattemedel försvinner ner i fickorna på villa- och bostadsrättsägare.

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Att avveckla ränteavdragen för bostäder och i stället lägga dessa pengar på att bygga bostadsrätter vore ett självklart val men det räcker inte.
   Det kommer fortfarande att behövas en rörlighet så att Agda 80år som jobbat som lokalvårdare efter barnen flyttat hemifrån kan ha råd att flytta till en lägenhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.