Nervös för granskningen?

I VK och kvällspressen har vi kunnat ta del av undersökande och granskande journalistik där flera kommuner granskats. I de kommunala korridorerna surrar ryktet om hur många som nu går omkring och känner sig nervös för granskningen och framtida avslöjanden.

VK ger en beskrivning av allt från vidlyftiga resor för att arbeta med värdegrund till dyra julklappar. Stadsdirektören bemöter kritiken med att även kommunens anställda måste få delta i utbildningar och att det är en förutsättning för att jobba med ständiga förbättringar. Hans Lindberg har lovat en utredning och det är bra med tanke på att Kommunstyrelsen har den yttersta uppsiktsplikten över Kommunens verksamheter.

Absolut ska kommunalanställda delta i fortbildning.
Absolut ska kommunsanställd få möjlighet att arbeta med värdegrund
Absolut ska kommunanställda få åka på utbildning utanför kommungränsen
Däremot tycker jag som skattebetalare och fritidspolitiker att det måste finnas principer som bygger på att alla kommunanställda oavsett verksamhet vet att Umeåkommun är en arbetsgivare som behandlar personalen lika, så är det inte idag.

Det som gör mig mest upprörd utifrån det jag läst är att tjänstepersoner låter sig bjudas på mat & alkohol av en leverantör. Att som tjänsteperson tillåta sig att hamna i en härva av bestickning eller mutor är olagligt och oprofessionellt.För aldrig någonsin ska kommunanställda låta sig bjudas på mat, alkohol, resor eller andra gåvor av leverantörer.

Umeåkommun vinner inget hederlighetspris i denna granskning!

En kommentar

  1. Agneta

    Bra skrivet Kajsa!
    Våra kommunala skattemedel ska användas till rätt saker i kommunen, inte till nöjesresor och fester för viss personal i kommunen. Var har moralen tagit vägen? Det vekar dessutom som att deras chefer försvarar detta!? Mycket av deras förehavanden borde lika gärna kunna ha skett på hemmaplan.
    Som skattebetalare i Umeå kommun så har vi alla rätt att kräva att de sköter ekonomin på ett bättre sätt.
    Tack till VK som granskar slöseriet! Hoppas på stora förbättringar hädanefter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.