Synd att det tagit tre år för sossarna att se problemet

Äntligen öppnas ett härbärge i Umeå. Det är en liten delseger för Centerpartiet och vår kamp för ett tryggt Umeå. Synd bara att det tagit tre år för socialdemokraterna att se problemet och till viss del skapa en lösning.

Redan i november 2014 lämnade Centerpartiet in en motion till kommunfullmäktige med en beskrivning av behovet av akuta boendeplatser för de som blir eller är hemlös och förslag om ett kommunalt finansierat natthärbärge. De var en av de allra första bostadsfrågorna jag som ny förtroendevald i kommunfullmäktige ville åtgärda. Att erbjuda en akut lösning för alla som för tillfället är hemlös är ett måste i en stad med stark tillväxt och i Umeås storlek. Besvikelsen visste inga gränser när förslaget röstades ner med med stor majoritet, 42ledamöter var mot förslaget, 2st avstod och 20st vill få till stånd ett härbärge.

Men skam den som ger sig! Så i september 2015 gjordes ett nytt försök att få kommunfullmäktige att se behovet och skapa en lösning. Nu gick Centerpartiet ihop med några av de ledamöter som röstat för tidigare förslag och skrev en ny motion för att få till en härbärges liknande lösning som vi valde att kalla Krisboende. Den här gången röstades förslaget ner med kraft då miljöpartiet bytte ståndpunkt och inte längre ansåg att det fanns något behov av boende för hemlösa.

Det positiva är att Socialdemokraterna förstått problemet, de negativa är att dom inte lyssnade redan 2014 då det hade inneburit tre år mindre av mänskligt lidande. Troligtvis har det också kostat mer skattepengar genom ökade vårdkostnader genom en ökad psykisk ohälsa för den som är hemlös. Oro tär!

Så idag är jag glad att få delta på invigningen Öppengemenskaps boendelösning för hemlösa.

IMG_1838

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.