Svensk mat riskerar att ta slut!

Sommar och sol är för många sköna lata dagar, samtidigt finns det de som upplever panik för att deras djur riskerar nödslakt, deras grödor torkar bort och deras verksamhet riskerar konkurs till följd av den extrema torkan. Svensk mat riskerar att ta slut!

En torks som hotar den svenska livsmedelsindustrin, bönderna som företagare och deras djur som måste nödslaktas då dom annars skulle svälta ihjäl för att foder torkat bort. När det svenska lantbruket är hotat är även möjligheten att köpa svenska livsmedel hotat så extremtorkan är ett reellt hot för oss alla. Extremtorkan kommer att kosta mångmiljardbelopp och ett krispaket måste snabbt presenteras för bönderna. Jordbruksverket borde redan ha fått i uppdrag att GENAST betala ut den tredjedel del av gårdsersättning som dom frusit inne 2015, 2016 och 2017.

Att Centerpartiet genom Kristina Yngwe efterlyst en kriskommission för att stötta svensk livsmedelsproduktion och kallar in Sven-Erik Bucht till utskottet till följd av den ihållande torkan är direkt nödvändigt.

Centerpartiets krav är att kriskommission ska ha mandat att föreslå omedelbara åtgärder. Det handlar om att säkerställa undantag från Eu-regelverket, att se till att EU-kommissionen öppnar Eus Krisfonder och få det ej utbetalda jordbruksstöden utbetalt.

Maria Kristoffersson frågar, borde vi ha en kriskommission i länet och vår ansvarfulla och engagerade landshövding, Magdalena Andersson svarar att hon har planer på ett samverkansmöte. Mycket bra!

Det är nu dags att betala ut Jordbruksstödet, berätta vad krispaketet innehåller och ha en plan för att stärka lantbrukets konkurrenskraft och lönsamhet så vi kan fortsätta välja svenska råvaror på matbordet.

bondens-egen-pclogga

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.