Sexköp

Eva Norlin, som är regionkoordinator för de fyra nordligaste länen inom området prostitution och människohandel och länsstyrelsens kartläggning, visar att det pågår en omfattande sexhandel i norra Sverige. De allra flesta prostituerade är kvinnor och köparna är män.

Att en part är där för att njuta och en annan tvingas ställa upp är inte frihet!

Försäljningen av sexuella tjänster (läs människohandel) är ofta internetbaserad och det handlar till stor del om prostituerade som får åka från stad till stad i hela landet. Under 2016 gjorde länsstyrelsen en sökning av internetannonser i de fyra nordligaste länen för att upptäcka annonser för sexuella tjänster och kunde då identifiera ett 60-tal annonser. Ett relativt lågt antal i jämförelse med 2014 då det fanns sammalgat 231annonser i de nordligaste länen. Skillnaden tros bero på att sökningen 2016 gjordes under augusti månad, när det är lågsäsong för sexhandel via internet.

Gatuprostitution förekommer nästan inte alls i norra Sverige utan de flesta sexköp sker via så kallade eskortsajter, annonser på nätet. Upplägget och utsattheten gör att det är svårbevisade brott enligt polisen. Därför behöver poliser i alla län specialkompetens och en strategisk plan för att fortsätta ta krafttag mot sexhandeln, minst två planerade insatser per år borde vi kunna förvänta oss, då det visat sig ha en avskräckande effekt och minskar efterfrågan. Den tredje största inkomstkällan för de kriminella nätverken efter droger och vapen är människohandel. En ”vara” dom tar och sedan kan sälja om och om igen för att skam, rädsla och underläge låser fast den utsatta människan i en förfärlig livssituation, en handel som måste få ett slut.

Kommunens ansvar är att aktivt bidra till att erbjuda stöd till den utsatta och ge stöd till att bryta beteendet för den som köper sex och att samarbeta för att minska efterfrågan i kommunen. Helt eniga politiker i Individ- och familjenämnden har därför beslutat att Centrum mot vålds mansmottagning ska erbjuda rådgivning och stöd till personer som köper sex i Umeå.

Det ser jag som en bra insatts och en bit på väg för att minska efterfrågan men det är absolut inte tillräckligt. Socialtjänsten i Umeå kommun behöver hitta samarbetsformer för att erbjuda stöd till den som är utsatt för människohandel, hen behöver stöd för att återerövra sitt eget liv och sin frihet. Ett samarbete som även ordförande, Andreas Lundgren eftersträvar och vi är helt eniga, MÄNNISKOHANDELN MÅSTE FÅ ETT STOP!

Länsstyrelsens nationella uppdrag är en bra början och ytterligare samhällsinsatser som måste till för att stötta alla de flickor, pojkar, kvinnor och män som utsätts samtidigt behövs ett kunskapslyft hos polisen, Åklagarmyndigheten och domstol.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.