Rätt att vara ledig med äldre barn

Enligt föräldraledighetslagen (1995:584) har du som är förälder rätt att vara ledig från din anställning fram till dess att barnen fyllt ett och ett halvt år. Den som är förälder till ett barn under 12 år har rätt till tillfällig föräldrapenning om barnet blir sjukt. Tillfällig föräldrapenning kan överlåtas till en annan person som väljer att avstå från arbete för att ta hand om barnet.

Idag kan du som förälder ta VAB från det att barnet är 8 månader, till och med dagen innan barnet fyller 12 år, vilket innebär att du som förälder har rätt att vara ledig för att följa ditt barn till tandläkaren om barnet är 11år och 364dagar men inte har samma möjlighet när barnet är 12år.

För att kompensera och göra det möjligt för föräldrar att följa med barn till tandläkare, delta på utvecklingssamtal och liknande vill Centerkvinnorna se att föräldrar med barn mellan 3-15 år skall ha rätt att vara ledig fem arbetsdagar per år och barn.

skola (2)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.