Är vindkraft vettigt

Vi har i Sverige byggt ut vindkraften kraftigt de senaste åren med subventioner från elkunderna genom elcertifikaten. Nu visade gårdagens elproduktion att vindkraftverken bara producerade 8% av den nominella effekten. Är det då en energikälla att lita på? Vattenkraften stod för 50% av elproduktionen och kärnkraften för 40%. Fullt fungerande kärnkraftverk stängs ned 1 Januari. Ska vi då lita till el från smutsiga kolkraftverk när det blir kallt och elnäten inte räcker till?

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  Vindkraft är nog bra för att döva samvetet men som energikälla kommer den att vara marginell. De i särklass bästa platserna att placera de på är drygt 2 km ut i havsbandet, där de mest konstanta vindarna och närheten till förbrukarna garantera minimala förluster.

  Nu rapporterar SVT att Vattenfall och Uniper som äger de svenska kärnkraftverken öppnar för längre drift och Uniper även för ny kärnkraft. Detta har varit känt, de utredningar som Vattenfall utfört är kraftigt politiserade och skapade för att passa in i klimathysterin som råder bland alla som inget kan. Nu kommer det allt mer info in i från där det visar sig inte vara några större problem att klara framtida drift.

  Men med folk som inbillar sig att elcykeln är lösningen på världens problem blir det inte bättre än så här, 8% känns tryggt…………

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Vi får hoppas att tar ett förnuftigt beslut och behåller kärnkraften istället för att lägga ned till höga kostnader. Var visst 4 miljarder för ett verk ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.