Lojalitet

I Vilhelmina kommun dras vi med alltför höga kostnader. Vi har den högsta kostnaden per invånare i hela Sverige. I vår kommun är kommunen den största arbetsgivaren och många politiker är kommunanställda. Finns det ett samband?

Kommunstyrelsens arbetsutskott är det organ som agerar som arbetsgivarpart när det gäller anställningar och löner mm. I arbetsutskottet sitter 5 personer varav 3 är anställda av kommunen. Det måste rimligen uppstå situationer då man tvingas välja att vara lojala mot sin arbetskamrater eller mot kommunen.

7 kommentarer

 1. G E Abrahamsson

  Bra du informar oss vi som inte har någon insyn i den kommunala verksamheten. Jag tycker du är inne på rätt linje. Kostnaderna MÅSTE ner. Sveriges dyraste per individ? Det är inte klokt, något måste vara fel. Så här kan vi ju inte ha det.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Ja det är allvar nu. Vi måste analysera vad som är snett och vidta åtgärder för att få kommunen på fötter.

 2. Jörgen K

  Det är ofrånkomligt då ett parti under väldigt många år suttit med majoritet, att de som beretts plats inom förvaltningarna över tid har nära band till partiet. Rekvirerade av personer och även på nyckelbefattningar sker efter andra kvalifikationer än vad som skulle ske på andra ställen i samhället.

  Självklart uppstår situationer när nära band havererar logiskt tänkande och funktionella beslut. Detta sker dagligen och ju mindre en kommun är desto större blir inaveln.

  I Lycksele satt (S) i 48 år innan det byttes färg och här återfinns i praktiken nära nog resten av partiet, så att nu försöka få igenom annan politisk inriktning genom tjänstemannakåren lär vara lika svårt som att med en het pinne få in smör i arslet på en igelkott…. …. Troligtvis fungerar det lika illa i Vilhelmina.

  Det finns många sätt att obstruera, och sista varianten har nog inte uppfunnits ännu……

 3. Åsa Össbo

  Om du då jämför de (faktiskt) 4 personer som är anställda av kommunen i KSau, så kanske du kommer fram till att agerandet varierar, kanske är det mest intressant att titta på den som inte är anställd av kommunen – avviker dennes agerande med de som är anställda? Nej. Snarare är det en kommunanställds agerande som avviker.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Om du menar att kommunalrådet är anställd av kommunen så har du fel. Kommunalrådet är heltidsarvoderat, är inte anställd och omfattas inte av Lagen om anställningsskydd(LAS).

 4. Åsa Össbo

  Hur kommunalrådet är anställd rent arbetsrättsligt anser jag vara ointressant utifrån frågan du ställer om lojalitet och arbetskamrater. Under en viss tid (som givetvis kan bli väldigt kort beroende på politiken) har kommunalrådet hela sin utkomst, sin lön/arvode från kommunen. Jag minns särskilt ett tillfälle för flera år sedan, då det skulle beslutas om pensioner för förtroendevalda och i synnerhet gällde det då arvoderade heltidspolitiker.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Jo det är en väldig skillnad på att vara anställd eller inte. Kommunalrådet kan avsättas på Måndag rakt upp och ned. Det kan inte en anställd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.