Kinas arrogans

Kina vill inte ta på sig ansvaret för att coronaviruset uppstod i Kina och att man inte tog tag i problemet i tid utan försökte att dölja det. Hade man agerat i ett tidigt skede hade inte vi fått den enorma spridning som vi har i dag. Kinas dåliga djurhållning, livsmedelssäkerhet och diktaturen i sig är ett hot mot resten av världen. Nu angriper Kinas regering andra länder och även Sverige och försöker på så sätt flytta fokus från sina egna misslyckanden.

4 kommentarer

 1. thedoctor

  Det är delvis sant det du skriver. Men hela världsekonomin är delskyldiga i allt detta. Det har varnats för något sådant här hur länge som helst men vi har bara stampat på i samma hjulspår år efter år. Vi har inte haft några samvetsproblem med att sko oss på Kinas enorma tillväxt så länge det gynnat oss i väst. Inte har vi brytt oss om hur de behandlar sina arbetare eller medborgare i största allmänhet. Nä, vi har glatt fortsatt att handla med dem, både på nationell och individuell nivå. Vi minns väl det ramaskri som uppstod kring alla beställda produkter från Kina när det stormade kring Postnord för inte så länge sedan. Glädjebeskeden inom näringslivet när Geely ”räddade” Volvo. Kina är djupt involverad i vår västerländska ekonomi och vi jublar så länge det boostar våra aktiebörser.

  Vi har inte brytt oss nämnvärt om Kinas enorma folkomflyttningar och miljöförstöring när de ska bygga nya städer eller enorma dammar. Javisst! Vi är inte ett dugg bättre i väst heller. Samma logik gäller här mot våra egna regeringar och företag. Så länge vi har det bra personligen så skiter vi fullständigt i våra grannar och än mindre i de ännu längre bort. Vi får det samhälle vi förtjänar. Miljöförstöring och brutalt utnyttjande av arbetskraft och fattiga sänker effektivt motståndskraften både hos befolkningar och de ekosystem som vi är totalt beroende av för vår överlevnad.

  Dessutom, har vi glömt galna-kosjukan? Den uppstod inte i Kina. Hur ser vår egen djurhållning ut? Fusket med hästkött i halvfabrikat. Hästkött i sig är inte sämre än nötkött men kan man fuska med det så litar jag inte på något annat heller. Jag är inte säker på att vår djurhållning är så etisk som vi vill tro. Visst, vi har inte marknader likt de i Kina men vi har absolut våra egna problem och det rådande ekonomiska systemet stödjer och förstärker dem. Det är ingen slump att stora företag som Scan inte vill släppa in medier i sina slakterier.

  Jag kunde hålla på hela kvällen men stannar här. Det är helt i sin ordning att kritisera de brister man har i Kina men ska det bli någon konstruktiv effekt så måste hela det globala ekonomiska systemet göras om och det kvickt. Det är inte trovärdigt att kritisera avarter hos en part som man sedan skrupellöst gör affärer med för att man för tillfället tjänar på det och därmed understödjer.

  • Jörgen K

   Att det varnats för och skräms, verkar märkligt nog vara en liten klick människor och rubriksäljande media som ligger bakom, så har det varit och så kommer det i framtiden även att fortsätta vara.

   Förvisso har den etablerade industrivärlden nyttjat Kina precis som Kina själv önskat bli utnyttjad. Visst har världen blundat för vad Kina inom sina gränser själva reglerat precis som Sverige inte låter sig påverkas av andra staters nycker och påstående. Ett lands suveränitet handlar det här om.

   Att påstå att Kina skulle vara en pålitlig samarbetspartner är verkligen att ljuga, Studerar man de handelsrapporter och internationella avtal finner man att Kina absolut är en skakig part med betydligt mera på sitt samvete än vad som kan återges här.

   Sverige bytte ut sin industriproduktion mot att vara tjänsteproducerande redan i slutet på 70-talet då man i praktiken körde industrin ut ur landet. Det blev naturligt att de stora Svenska företagen visade vägen för de små och etableringar skedde allt från Polen och Baltländerna över till Japan och Taiwan. Senare även då till Indien och Kina.

   Kina å sin sida etablerar sig i Asien och Afrika tillika i Sydamerika genom stora investeringar där uppenbart västländerna kom till korta med sina numera utbildade ”klipp och klistra” generation som knappt kan tugga tuggummi och gå samtidigt…… Så visst, vår inslagna politiska väg sedan 70-talet krävde och kräver bland annat Kina som producentland.

   Ser man på Elbilshysterin så blundas det verkligen för de ofantliga miljöbelastningarna som sker bland annat i Kina och Afrika bara för att Isabella Lövin vill ha det ”fossilfritt” inom Sveriges gränser. Här ser man ytterligare hur inkonsekvent förmågan till tänkande är…..Det får vara hur skitigt som helst hos grannen bara det är ett rent helvete här hemma verkar mantrat vara.

   Men att Kina leder ligan bland skurkstater råder inget som helst tvivel om. Och Kinas historia med Mao och ”Det stora språnget” och ”kulturrevolutionen” i färskt minne kommer alltid Kina vara sämst i klassen……….

   • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

    Det är viktigt att fakta kommer fram när Kina försöker vända världens blickar från sina misstag. Hade Kina agerat i tid istället för att fängsla sanningssägare och visselblåsare så hade vi inte fått en så svår situation i hela världen som nu. Dags att få upp ögonen för Kinas ambition att dominera världen när de nu köper in sig i viktig infrastruktur och hotar små stater för att de ska köpa deras mobiltelefonsystem.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Vet inte vem du är eller vilka syften du har men jag håller inte med dig. Du skriver ” Vi är inte bättre i väst heller”. Där håller jag absolut inte med dig. I väst är vi demokratier där folk kan uttrycka sin uppfattning och delta i allmänna val. det kan de inte i Kina. Kina har en kommunistisk diktatur. Vi kastar inte oskyldiga i fängelse och isolerar dom från omvärlden. Det gör man i Kina. Nog är det väl märkligt att så många virusepedemier kommer från Kina?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.