Kommunala självstyret

Det är viktigt att bevara det kommunala självstyret. Visst finns kommuner med en svag ledning som Vilhelmina som har svårt att klara av det, men de flesta kommuner klarar av att hantera sina kriser och få ordning på ekonomin.

Att kommunalskatten skulle avskaffas och staten tar över beskattningen är ingen bra lösning. Det ger inte automatiskt svaga kommuner en bättre ekonomi. Det skatteutjämningssystem som vi har idag kompenserar till viss del för olika förutsättningar, men långt ifrån helt ut. Riksrevisionen har bedömt att Vilhelmina skulle ha 30 miljoner extra för att kompensera för de sämre förutsättningar som vi har. Tyvärr så finns inga sådana förslag till förändringar på riksdagens bord. Om någon tror att Inlandskommuner skulle automatiskt få en bättre ekonomi om staten tog över även det som nu är kommunalskatt, så är det nog en villfarelse. Staten kommer nog att se till att kostnaderna för olika verksamheter utjämnas över riket och då måste vi med de högsta kostnaderna per invånare ändå göra vår läxa och minska kostnaderna.

Det behövs ett nytänk i många kommuner för att verkligen samarbeta på ett bättre sätt. På många håll måste nog kommuner gå samman för att minska kostnader. Skola, vård och omsorg måste prioriteras framför stora egna tjänstemannastaber.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.