Kommunfullmäktige

I morgon är det kommunfullmäktige i Vilhelmina. Då ska budget för nästa år beslutas. Då ska årsredovisningen för förra året gås igenom. Underskottet 2019 blev 27 miljoner. Hur kunde det gå så snett. Orsaken finns skrivet rakt ut i kommunfullmäktiges handlingar. De som styrde kommunen Centern, Kristdemokraterna, Feministiskt alternativ och Politiskt Alternativ tyckte inte att man behövde spara pengar och få bort underskotten. Därför togs inga beslut om stora besparingar. Vilket politiskt haveri! Det är jobbigt att ta tuffa beslut. Nu har egenintresset ännu en gång fått gå före kommunens bästa.

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  Att beslut ska fatta och beslut i ”fel” riktning är aldrig populära av förståeliga skäl. Finner man inte nödvändigheten kanske man är på fel plats och uppbär en förtroendepost mera för att köpa väljare utan att inse att det är verkligheten som skall avhandlas.

  Sedan har jag sett ett antal olika yttranden och finner ingen vara skälig nog att ta beslut på, det är mest symbolik det handlar om.

  Vilhelmina kommun är inget unikum, det finns otal kommuner som lever från konsekvenser av enfaldiga beslut naivt fattade genom svågerpolitik, där underlagen inte är bättre än att man misstänker dess tillkomst skett i bastun….

  Frågan är vad är lösningen? Uppenbart kan man inte se kommunen som ett, på samma sätt som man inte ser på ett stort företag som ett. Det är inte förrän man delat upp verksamheterna i fragment och vägt in intäkt och utgift mot nödvändigheten i varje del. Skådar man dessa delar finner man orimliga kostnader till minoritetsgrupper som man kanske kan hantera i en välbalanserad kommun men inte en kommun som tragglar varenda år, det gäller att prioritera. Politik är att prioritera.

  Sedan finner jag att en oerhörd mängd försvaras genom att det är ”lagstiftad” verksamhet, dock finner jag detta som en dåres försvarstal då knappt en kommun hanterar samma typ av frågor på likvärdigt sätt som en annan. Uppenbart ligger försvaret i att inget göra, är att göra rätt…….Det är väl därför behovet av att klättra i kunskapens träd bevisligen inte finns med på ”the bucket list”….

  Underskottet blev 27 miljoner men skulderna växer okontrollerat, ingen verkar bry sig och frågan är hur länge kommunen klarar av att löpande ta SMS-lån innan tvångsförvaltning infinner sig?

  Osthyvel-taktiken är verkningslös, utan det behövs djupborra på allvar för att kunna ta korrekt beslut, redan nu är man åtminstone 3 år för sena i beslutsfattandet och med tanke på vilka som håller i klubban lär det väl dröja ytterligare år innan några signifikanta resultat infinner sig.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Ja det är så tråkigt med att egenintresset dominerar så totalt. Det är den egna posten, det egna arvodet eller det egna partiets väl som hela tiden går före i beslutsfattandet. Att vi är inne på tredje året med stora underskott bekymrar inte vissa politiker. Det gäller hela tiden att skyla över sina misslyckanden och att inte våga ta smärtsamma men nödvändiga beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.