Elimport

I dag klockan 16,00 importerar Sverige el. Trots att man startat det smutsiga oljekraftverket i Karlshamn. Regeringens energipolitik har havererat och Sverige riskerar att hamna i en svår elkris om det vill sig illa. Vindkraften räcker inte till för vår elförsörjning.

7 kommentarer

 1. Ivar

  Vad menar du med detta inlägg. Tittar man på ”kontrollrummet” https://www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet/ Så exporterar vi kraft i natt. Där finns det även att se hur mycket som produceras av de olika kraftslagen. Vill du att älvarna ska byggas ut mer så att vi i norr ska producera mer el med dess skador på naturen? För att få nog med el söderut så skulle det behövas byggs 2 nya stora kraftledningar genom hela landet för att få nog kapacitet. Vad tror du skogsägarna och lantbrukarna tycker om det att få så mycket produktionsmark förstörd.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Jag menar att regeringen missköter energipolitiken. Vi tvingas bränna olja som producerar koldioxid när vår egen elproduktion inte räcker till. Elproduktionen i södra Sverige räcker inte till när man stänger kärnkraftverk i förtid. Nu vill regeringen starta om ett kärnkraftverk till dyra pengar. Vattenkraften är ju redan utbyggd, så där finns inte mycket att hämta utom effektiviseringar. Vindkraften kräver att det blåser, och det gör det inte alltid. Många varnar för att en svår elbrist i södra delen av landet kan leda till att man tvingas till att koppla bort förbrukare. Då kanske industrier tvingas att stanna. Men det gläder ju förstås miljöpartisterna som vill ha ett annat samhälle.

 2. ivar

  Har du inte tänkt på att det mycket är marknaden som bestämmer hur tillgången är på elen i Skåne och Stockholm. Förr så flyttade företagen dit det fanns den kraft som behövdes för tillverkningen. Varför inte nu, vi har kraften här i norr. Om massmedia och andra opinionsbildare inser det så kanske vi överlever här i glesbygden. Som det är nu så sugs alla tillgångar här ifrån vare sig det gäller skog,malm, elkraft och människor. Vi ska betala för att barn och ungdomar får utbildning sedan flyttar dom till andra ställen i landet som får tillgodo göra sig vad vi har kostat på utan att ge oss någon nämnvärd ersättning. Verka istället så att företagen flyttar hit. Berätta att vi har ett bra bredband så det går fint att sitta i någon stuga i en by och göra kontorsjobbet som de gör i fina stan.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Det är ju politiska beslut som stängt ned kärnkraften och lagt skatt på kraftvärmen.

 3. Jörgen K

  När logiken om demokrati låter sig haverera av samhällsomstörtande enfrågeparti som Miljöpartiet blir verkligheten inte bättre än så här. Genom att starta upp olja och kolkraft mitt i sommaren bör nog även de mest inbitna analfabeten inse att verkligheten inte ens är i närheten av dogmerna som sprids av sensationslystna fjantar.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Mitt i eländet nås vi av nyheten att Miljöpartiet kanske lämnar regeringen. Det vore ju ett lyft för Sverige.

   • Jörgen K

    Frågan är vad (S) gör för att rädda (Mp) kvar över 4% strecket? Uppenbart sker betydligt mer bakom kulisserna än vad media vill få fram eller vill skriva om…….Uppenbart är det två marionetter som trasslat in sig i varandras linor, utan förmåga att lösa upp knutarna. Kanske enda lösningen är att klippa av trådarna……..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.