Guldbyxor?

De som kallar sig PDI i Vilhelmina, Kristdemokrater, Politiskt Alternativ och Feministiskt Initiativ , verkar ha obegränsat med pengar. I ett läge där vi går mot ett underskott på ca 35-40 miljoner i år och Utbildningsnämnden tros gå back 35 miljoner  så vill man återstarta 2 byaskolor där besparingen var ca 10-11 miljoner. Var tar man pengarna ifrån? Guldbyxor, extralån eller ren populism?

10 kommentarer

 1. Jörgen K

  Den inkonsekvens som återfinns i kommunstyrelsens protokoll över en avskrivning på över 37 miljoner där inget annat än ”synnerliga skäl” anges, vilket då ska anses räcka för fullmäktige att ta det formella beslutet samtidigt anses övriga ska anstränga sig dubbelt upp utan någon som helst pardon.

  Alla vet var och när den stora posten genererades och uppenbart verkar alla vara överens att sopa posten under mattan, vad fick Vilhelminas skattebetalare för den summan egentligen?

  Definiera ”synnerliga skäl”…….inte vad lagstiftning säger, det vet jag. Utan föredragande av ärendet!!

  Åtskilliga är vittnesmål om ineffektivitet och svårigheter att ta beslut som påverkar de närmaste, men ärligt för vem är kommunen till för egentligen? Här verkar de egna målen inte uppfyllts någonstans….

  Skolan är ett kapitel för sig, då skolan kommer på tal är det aldrig bara skolan i sig som det berör, utan den ökande ojämlikhet som skapas mellan centralorten och utanför. Då inte konsekvenserna är intressanta kommer naturligtvis argument att ventileras.

  Hur kompenseras egentligen periferin då skolan rycks undan, eller är det totalt ointressant att låta barnen få upp till nära en timme enkelväg till skolan. I det läget spelar det ingen roll om det är femtio minuter eller en och en halv timme, i det senare behövs inga skolor utanför tätorten överhuvudtaget.

  Hur som så är ekvationen bekymmersam, nu har kommunen låtit låna upp för driften men det blev inget bättre, från ruta ett har man inte kommit sig från ännu.

  ”Synnerliga skäl” den nya kreativa bokföringens heliga graal….går den att applicera på ett ställe går det utomordentligt även på andra ställen…..

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Det är klart att S visste vart det lutade före valet 2018, men agerade inte av partitaktiska skäl. När den nya Koalitionen kom till makten argumenterade jag och Moderaterna för att snabbt ta ta tag i situationen och börja spara och räta upp ekonomin. Men det orkade man tyvärr inte. Man sköt problemen framför sig. Med ett befarat underskott i år på ca 35 miljoner så är det svårt att orka ytterligare besparingar för att återställa underskotten. Tyvärr så urholkas soliditeten hela tiden och nästa år måste man nog låna mera pengar till driften.

 2. edor

  Var kommer pengarna till flygfältsbygget från om det blir av. Men visst planeras det för det fortfarande och än en gång, var kommer det pengarna ifrån i såfall – är det från skolans besparingar månne?

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Det verkar inte hända så mycket just nu med utbyggnaden. Flygplatsen ligger ju i ett bolag och har sin gen ekonomi. Att Utbildningsnämnden inte klarar sin budget är en annan sak.

   • Jörgen K

    Flygplatsbolaget ägs av Vilhelmina kommun och allt underskott balanseras av Vilhelmina kommun i slutänden. Nya lån som skulle gå till investeringar äts upp av löpande rörelsekostnader, ekonomin kommer ganska snart att lika kommunens egen.

    Trafikplikten som är den enda garanten för flygplatsens överlevnad hänger på en allt skörare tråd, nyss la Västerås ner sin flygplats och nu kommer trafikverket med önskan att lägga ner Bromma i förtid.

    Frågan är om och hur trafikplikten kommer att se ut i framtiden, det är vart fjärde år omförhandlingar sker och ett troligt nära förestående scenario är att kommunen själva får gå med som garant tillsammans med trafikverket. Var finns då slantarna? Diskussion förs….

    Ett eget bolag, tja med K-G vid rodret är nog utvecklingen given… Sedan tycker jag att boksluten skall ligga på kommunens hemsida, det omfattas trots allt av offentlighetsprincipen. (Om kommunen är till mer än 60% ägare av bolaget omfattas samtliga handlingar av offentlighetsprincipen)

    Med beaktande av hur illa ekonomin är, borde en så kapitalförbrukande verksamhet ha återfört betydande summor tillbaka till huvudägaren, ”det är ju ett egen bolag…”

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

     Som jag har hört så lovades pengar till inlandsflyget när Bottniabanan byggdes. Vi är beroende av bra kommunikationer och flyget är viktigt. Staten måste säkra fortsatt flyg. Helt klart så borde flygplatsbolagets redovisning ligga på hemsidan.
     Vi får nog vara glada om flygverksamheten går runt ekonomiakt.

     • Jörgen k

      Att bli lovad….Ja du Lars, det blir inte en femma utbetalt om man tittar på trafikverkets egen beräkning över den total satsningen på järnvägen. Vare sig flyget eller vägarna lär få nått annat än symboliska sekiner de närmaste åren…… Det är ofantliga summor det rör sig om där trafikverkets hela årsbudget ses uschlig ut i jämförelse.

      Visst är flyget viktigt, men då det går ut över skola, vård och omsorg bör man nog titta på sina prioriteringar. Reala kronor är de som betalar räkningarna, löften är inte ens värt bläcket på papperet…

     • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Det är faktiskt en av statens huvuduppgifter att se till att det finns bra kommunikationer i hela Sverige. Med MP i regeringen så verkar det bara gå utför.

 3. edor

  Ska vi vara kritiska och gå tillbaka i tiden när det folkomröstades om den överledning som skulle kommunen minst 50 miljoner plus framtida intäkter av el från ett stort vindkraftverk, är det inte dessa som idag står och protesterar mot skolnedläggningar? Jag menar några konsekvenser måste det få när man säger nej men samtidigt vill behålla servicen, i det här fallet skolorna. Man kan inte både äta av kakan och ha den kvar. Enligt vad jag läst hade inkomsterna till fiskevårdsföreningen samma som gällde i omröstningen uppgått till 450 kr.
  Inga inkomster men fortlöpande utgifter säger sig självt det går inte ihop. Det kanske inte är bara det som felar i kommunen och vem vill ta över 2022? Kanske du har planer på räta upp Vilhelminas ekonomi och axla ansvaret. Till det säger jag bara lycka till. Det skulle behövas en rejäl genomgång och inte minst kanske på ett mera opartiskt vis. SAP i Vilhelmina borde få vila ett tag nu. Har K-G sagt ifrån sig ordförande posten för S och överlämnat den till nyutexaminerad från högskolan, f ö sambo till Vilhrlminas nuvarande kommunalråd. Inget olagligt i sig, men luktar illa.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Vi hade rätat upp ekonomin åren 2009-2010. Sedan lämnade jag politiken för att komma tillbaka 2018. Vi jobbade faktiskt tillsamman alla partier för att åstadkomma detta. Nu verkar kraften inte finnas för att räta upp det hela.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.