Hur styr de styrande?

Det kom väldigt många reaktioner på mitt förra inlägg om Kommunstyrelsen. Många Vilhelminabor verkar vara upprörda över hur kommunen styrs. Därför lägger jag ut inlägget en gång till:

 

Förra veckan deltog jag i Kommunstyrelsens sammanträde. Jag hade inte varit med på ett politiskt möte sedan vi hade Kommunfullmäktige i mitten av Juni. Där togs både årsredovisning för 2019 och budget för 2021.

Då fick vi en redogörelse för det ekonomiska läget i kommunen. Vi fick veta att underskottet beräknades att bli mellan 35 och 40 miljoner i år , 2020. För mig var det något av en chock. Jag hade hoppats att vi kommit längre när det gäller att räta upp ekonomin.

I Kommunstyrelsen i förra veckan ställde jag därför frågan vad Kommunstyrelsen vidtagit för åtgärder efter den chockartade rapporten. Jag fick svaret av Kommunstyrelsens ordförande, Annika Andersson, kommunalråd:

-Jag kan inte göra någonting.

Svaret var inte det jag väntade mig och väldigt upprörande. Vi har ett Kommunalråd som säger att hon inte kan göra någonting när kommunen blöder. Då börjar man förstå varför det bara går utför och underskotten rullar på år efter år.

Kommunstyrelsen har ett övergripande ansvar för kommunens ekonomi och måste tillse att sin egen och nämndernas budgetar hålls.

4 kommentarer

 1. Jörgen K

  I sann Stalinanda fick (S) genom ansvarsfrihet redan 1/1 1976, inte bara för det politiska etablissemanget utan även inom tjänstehjonsektorn.

  Så alla felbedömningar och beslut med egennyttan i fokus kan sålunda inte beivras annat än vid valurnan, men i Vilhelmina spelar det ”ansvarsutkrävandet” ingen roll för de i partiet som aldrig gör fel väl orkestrerat av personerna som aldrig gör fel, håller i taktpinnen ivrigt fäktande på scen och i environgerna.

  Tittar man på de kommunala bolagen så finner man naturligtvis reträttplatser som belöning av ”trogen tjänst” men låt er inte luras, de har inte bara ett finger med i rävspelet utan båda händernas samtliga fingrar rör sig………

  Så det är inte svårt att se hur makten bibehålls, det finns inga reprimander att dela ut eller ansvar att utkräva, systemet skyddar systemet oaktat vansinnet.

  Annika kan inte svara, om inte (S) talat om vad hon ska säga, varför ska man då hymla om hur illa det hanteras i bakgrunden.

  Det finns ingen vilja och i sann socialdemokratisk stil får vård, skola och omsorg betala för illa förd politik från (S) där all form av insikt bevisligen saknas.

  Är det att kasta skit? Jag tycker faktiskt inte det! Hade jag fel skulle kommunen vara på plus, skulderna betalats, investeringarna fungera och befolkningen öka……………

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Mycket sanning i det du skriver. Påverkar kommunen negativt och verkar svårt att ändra på. Allt handlar om makten,de fina platserna och arvodena.

 2. edor

  Det är fan i mig så det ligger till. Varje röst som anger en typ av opposition ska tystas ner till varje pris, precis som i den gamla Östatsmodellen. Hur gick utvecklingen där? Kommer vi i Vilhemina få uppleva liknande? Inte omöjligt och när den dagen skulle skulle ske och om, då kommer de redan ansvariga sett till att deras skinn räddas. Då blir det i princip omöjligt räta upp uppkommen situation. Det är för jävligt rent ut sagt. Man dillar om ”blåbrunt”, ”Moderater” och i de termerna för att nedgöra andra och försöka komma i bättre dager själva och dölja sin fullkomliga oduglighet. Säger man något negativt, eller fösöker påpeka något som man inte tycker är bra, då blir man kallad oförskämd, otrevlig eller något annat. Vad är detta för styre vi fått?

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Ja det är en väldigt tråkig utveckling och svårt att se något ljus i tunneln. Istället för att samlas och lyssna till alla röster så försöker man att tysta vissa kritiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.