Förtroendemannautredning

Nu ska det tillsättas en förtroendemannautredning i Vilhelmina. Undrar vad de styrande partierna kommer att göra nu för att undvika kritik mot hur de hanterar kommunen. De är ju så ”känsliga”.

Centern drev igenom ett slopande av ersättningar till ersättare. Jag befarar att man vill minska antalet ledamöter i Kommunfullmäktige för att slippa kritiska röster.

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  Beroende på en kommuns antal mantalsskrivna där minsta kommunen antas vara 8000 eller mindre är den nedre gränsen 21 ledamöter i fullmäktige. Att kommuner väljer fler kan ha att göra med representation men är absolut inget krav.

  Ser man på den rena demokratiprocessen är det en absolut nödvändighet att alla förtroendevalda, inklusive suppleanter ska ha möjlighet att läsa in sig på alla ärenden. I den processen kommer det en kostnad. Jag finner det är en betydligt viktigare fråga än att alla små lokala intressen ska ha ett eget mandat.

  Arvoden kan i Vilhelmina utan vidare sänkas med 20% rakt av samtidigt som partistödet kan omfördelas helt från ”blinda” utbetalningar till direkta ersättningar för samtliga förtroendevalda poster som då ges möjligheter alltid kunna läsa in sig på samtliga ärenden. Detta är en konkret åtgärd för att maximera demokratirepresentationen i beslutsprocessen.

  Att göra som nu, gå i direkt motsatt riktning bygger bara inavel och politikerförakt.

 2. Lars Eliasson (inläggsförfattare)

  Moderaterna har flera gånger krävt att arvodena och partistöden ska sänkas med 20% . Speciellt nu i kristider borde de styrande visa solidaritet och sänka sina arvoden. Vår motion om detta har inte ens tagits upp till behandling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.