Förtroende eller inte?

Undrar vilka som har förtroende för förtroendemannautredningen? Den förra utredningen inför denna mandatperiod var enig om att ersättare skulle ha arvoden. Det rev majoriteten upp för ett halvår sedan. Men man sparade inte en krona på sina egna arvoden i presidierna och för ordinarie ledamöter. Då undrar man hur hållbara besluten efter kommande förtroendemannautredning kommer att bli?

2 kommentarer

  1. Jörgen K

    Noterar som förslag :

    Partistödet som inte är en kommunal angelägenhet utan är något som enkelt och snabbt kan omfördelas. Att fokusera på att koncentrera beslutsprocessen till färre individer och ett fåtal arvoderade är att gå i precis motsatt riktning. Vad den göder är ökat politikerförakt.

    Ser man på den rena demokratiprocessen är det en absolut nödvändighet att alla förtroendevalda, inklusive suppleanter ska ha möjlighet att läsa in sig på alla ärenden. I den processen kommer det en kostnad. Finansieringen sker sålunda i att omfördela alla kommunala utbetalade partistöden till direktersättning i konkret politisk kommunal verksamhet.

    Det är så demokratiprocessen breddas och besluten ”förhoppningsvis” kan tas med den snabbhet vi så sällan sett då det drar snett.

    Heltidsarvoden kan i Vilhelmina utan vidare sänkas rakt av, samtidigt som endast ordförande skall vara arvoderad. Samtliga ledamöter tillika suppleanter får ersättningar för granskande av handlingar. (Vice ordf. är de facto bara en ledamot)

    De lokala partiarbeten som sker utanför den kommunala sfären kan likställas med vilken annan föreningsverksamhet som helst och villkoras på samma sätt som alla andra föreningar villkoras ersättningar.

    Så frågan är vilka signaler man vill sända ut? Är det piedestalen man vill sitta på och bli betraktad från eller vill man ärligt och aktivt bredda förutsättningarna för det kommunala medbestämmandet?

    Sedan kan man inte heller blunda för deltagandet i ”styrelser” i de kommunala bolagen som arvoderas på ett annat sätt än i kommunen bör ses över i ägardirektiven. Är det reträttplatser eller kunskap som de ”styrelserna” ska prioritera för sina ledamöter?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Håller med om att man kan sänka partistöden i Vilhelmina utan att blinka med 20 %. Vi har bland de högsta partistöden i Sverige. Helt rätt att en omfördelning av arvodena är nödvändig för att få flera att engagera sig och bredda demokratin. Nu har kommunala arvoden använts som försörjning av en grupp politiker och som belöning till trogna partikamrater. Många styrelseposter delas ut utan krav på kompetens med därmed visat resultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.