Bojkotta jaktkort?

Om nu regeringen börjar betala ut stora summor från de pengar vi jagare betalar in till viltvårdsfonden, till organisationer som motarbetar viltvården, skall jägarna bojkotta de statliga jaktkorten? Frågan blir alltmer aktuell med regeringens ökade attacker på viltvårdsarbetet.

En kommentar

  1. Brorson

    Det stora problemet med de stora rovdjuren, särskilt vargen, är tjuvjakten. Och den utförs väl till största delen med legala vapen, av jägare som har vapenlicens. Inte med militära vapen från kollapsade kommunistregimer i Östeuropa, vilka har köpts på svarta marknaden, av skyttar som inte ens haft en chans att få vapenlicens. Och inte jagar fyrbent vilt i skogen, utan tvåbent vilt i storstäderna. Men vad händer om jägarna slutar betala för de statliga jaktkorten? Kommer illegala jaktvapen att börja säljas under disk i Närlivs i glesbygden?

    Det mest bedrövliga är att tjuvskyttarna som regel inte är personer med en i övriga avseenden kriminell livsstil, utan de är motståndare till den statliga rovdjurspolitiken, som kommit att bli ett slags katalysator för allt missnöje med med centralmaktens, och särskilt den nuvarande regeringens alltmer öppet visade fientlighet mot glesbygdsbefolkningen. I det läget kan man inte förvänta sig att resten av jägarkåren ska samarbeta med polisen i kampen mot tjuvskyttarna. Det finns en risk att de för resten av glesbygdsbefolkningen kommer att framstå som ett slags befrielserörelse.

    Som både rovdjurs och glesbygdsvän (som jag anser mig vara)anser jag att regeringen har valt helt fel väg, silar mygg och sväljer kameler. Jägarkåren måste ha förtroendet att hålla rovdjursstammen på den nivå (antal djur), som har bestämts av statliga myndigheter, som har rätt kompetens för att ta sådana beslut. Och vad gäller vargen, måste man förstå att människor, som bor i vargtrakter,, är rädda för vargen, inte minst för deras barns skull. Varg ska inte finnas i närheten av människors boningar, och därför behövs förenklade regler och snabbare beslut om skyddsjakt, så att närgångan vargar helt enkelt tas bort.

    Varför inte göra ett försök att ersätta tillståndsplikten, med dess långa handläggningstider, med anmälningsplikt för skyddsjakt? Varför inte låta särskilt certifierade jägare själva ta beslut om skyddsjakt , om och när villkoren för skyddsjakt är uppfyllda, men med skyldighet att omedelbar anmäla detta till myndigheten, som får utreda om jägarens beslut var riktigt. Om så inte var fallet får jägaren en varning. Flera varningar leder till indragen certifiering för skyddsjakt.

    Vargen har en tämligen snabb reproduktion (d.v.s fördubbling av vargstammen) om varg inte jagas. Med en fungerande kontroll av avskjutningen, vilket förutstter att tjuvjakten upphör, torde det vara möjligt att hålla vargstammen på en även för glesbygdsbefolkningen acceptabel nivå, genom en kombination av skyddsjakt under hela åren och licenjakt under vintern, Vargen är ett intelligent djur., som kan lära sig att inte vistas inom för vagen farliga områden, Men det förutsätter att vargen utan att hindras av ”trafikkorridoren” såsom Västra stambanan och Europaväg 20 i Mellansverige, kan uppsöka nya revir.

    Denna ”trafikkorridor” delar ju i praktiken det svenska vargområdet i två delar, med otillräckligt genetiskt utbyte mellan dessa olika delar, särskilt efter tillkomsten av viltstängslen länga E20. Sverige och Norge måste slås ihop till en enda vargzon, i vilken renskötselområdet inte ska ingå. Därför behövs en jämnare fördelning av vargpopulationen inom denna vargzon, med ökad vargtäthet i södra Sverige och minskad inom de idag vargtätaste områdena.. I så fall skulle Sverige kunna härbärgera t.o.m. en större vargpopulation totalt än nuvarande officiella mål.

    Vi behöver en ny rovdjurspolitik, som bygger på samarbete med, inte strid mot glesbygdsbefolkningen och jägarkåren. Jag är själv inte jägare, men har arbetat som bl.a. djurskötare. Jag har mött varg på gårdstunen, där jag bodde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.