Utan ansvar

Miljöaktivisterna tar inte ansvar för Sveriges framtid.De vill bara förändra landet utan att tänka på konsekvenserna. Nooshi Dadgostar var glad över sin seger och sade att nu blir det inga hyreshöjningar. Men vad händer då om man som miljövänstern vill förbjuder alla kalavverkningar? Vi kan anta att utbudet av skogsråvara minskar med 50% därför att lönsamheten minskar. Då kommer virkespriserna skjuta i höjden och priset på sågade trävaror öka kraftigt. Samtidigt som man vill stoppa tillverkningen av cement på Gotland och förbjuda husbehovstäkter vid byggandet av skogsbilvägar. Ökande fordonsskatter och drivmedelspriser samtidigt som en kommande elbrist driver upp elpriserna.

Vad händer efter allt detta? Byggkostnaderna kommer att öka kraftigt och det betalas naturligtvis av hyresgästerna. Det drabbar ju inte EU parlamentariker, ministrar och riksdagsledamöter så mycket, men vanliga löntagare och småföretagare kommer att känna av det.

Det kan ju vara bra att analysera konsekvenser av sina förslag innan de genomförs. Den växande skogen är en oerhörd tillgång som måste vårdas och tas tillvara. Den växande skogen tar upp koldioxid och bidrar till ett bättre klimat.Den gamla skogen har ingen nettotillväxt utan där avges lika mycket koldioxid eller mer i nedbrytningen som binds i fotosyntesen. Men nu verkar det ju tyvärr som att många aktivister inte bryr sig om faktiska förhållanden och har väldigt lite kunskap om hur våra skogar fungerar.

4 kommentarer

 1. edor

  Jag är faktiskt beredd hålla med dig i stora drag. Om vi säger gammelskogen, borde inte den avverkas mer om den inte är så gammal att rötan börjat ta över. Jag menar så länge skogen sedan den avverkats sågas upp till virke och sedan byggs av ger den inga utsläpp. Här kan det vara vettigt med nyplanteringar som skulle göra mera nytta en den gammelskog som i princip slutat växa och därmed inte tar upp någon CO2.
  Annat blir det naturligtvis med det som inte sågas upp och byggs av, det som blir till papper av olika slag. Kan inte det återanvändas utan istället bränns kommer det ge utsläpp. Toapapapper och papper som slängs i avloppen, hur blir det med detta? Det kommer i reningsverken och vad gör man detta sedan? Men som sagt i stort håller jag med dig. Vi har nu en generation som jag inte behövt slita (fysiskt) för brödfödan, i vilket fall de som nu ser till vi får alla dessa åtgärder. Vet de hur ”vanligt folk” kan ha det? Jag tror inte de vet eller förstår hur ”vanligt folk” kan ha det. Det ser bara hur deras egen situation ser ut och var bor de flesta, det är i stadsmiljöer, de miljöer de arbetar för att förbättra. Men på bekostnad av vad och vilka?
  Du är väl mera insatt i skogen än vad jag är och kanske vill ändra i något jag säger.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Nu går det ju inte att såga allt virke. Klenare dimensioner gör man ju pappersmassa och papper av. Vad skulle vi använda om vi inte hade toalettpapper? Man jobbar mycket med att utveckla användandet av restprodukter vid pappersmassaproduktionen. Man gör kläder och annat av fibrerna. Man kan göra biobränslen av svartluten mm. När man ser hur snabbt skogen växer upp så blir man imponerad av den otroliga växtkraften.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Finns hur mycket bär som helst i våra brukade skogar. Bara ut och plocka! Djuren trivs och vi har nog på länge inte haft så många rovdjur i våra skogar som nu. Inget hinder för att utveckla rekreation i våra skogar. Folk tycker bäst om välgallrade välskötta skogar. Dessutom finns nu stora arealer med naturreservat där man inte möter många människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.