Mindre bränsle

Nu när bränslepriserna blivit så höga i Sverige att folk tankar diesel i Norge och Finland istället så har jag ett förslag till regeringen. Regeringen gillar ju inte sänkt skatt på bränslen, men man gillar ökade bidrag. Vi har även en regering som gillar symbolpolitik. Där passar mitt förslag in. Om regeringen betalar bidrag för resan för att tanka i Norge och Finland så kommer ju försäljningen av bränslen att minska i Sverige och folk åker i långa rader för att tanka utomlands. Då kan ju Per Bolund som säger sig sätta tonen vid internationella sammankomster klappa sig för bröstet på nästa klimatmöte och säga att han minsann sett till att försäljningen av diesel och bensin minskat i Sverige. Då blir han en verklig hjälte! ???

4 kommentarer

 1. Glesbygdsbosse

  Du ska kanske skriva att det är dieselpriset som är lägre i Norge och Finland, bensinen är lite dyrare. Mycket av det är den svenska bränslekartellen som ligger bakom. Åker du till Norge ska du upptäcka att det är olika priser på olika bränslemackar men det är inte säkert att det är samma mackar som är billigast nästa gång du passerar.

 2. Jörgen K

  Bränslepriset när det lämnar raffinaderiet är knappt en tredjedel av det pris som står vid pumpen då den enskilde tankar. Sanningen är att världsmarknadspriset på råolja rycker inte nämnvärt på slutpriset, det gör däremot indexuppräkningar och extra påhittade uttaxeringar samt moms på skatterna naturligtvis, vi är ju i Sverige!

  Lägg till att utblandningen av bränslet sänker energiinnehållet märkbart vilket ger generellt högre bränsleförbrukning i alla fordon oavsett bränsletyp.

  Detta bör väl knappast ha undgått någon.

  Så enkelt uttryckt, om vi bara betalar moms på varuvärdet och sedan adderar befintliga skatter på drivmedel så skulle priset sjunka med 2.40/ litern på Diesel och 2.10/ Bensin…

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Moms på en skatt är ett otyg som borde tas bort. En sänkning av bränslepriserna har Sverige råd med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.