Elpriser

En majoritet i Riksdagen beslutar att lägga ned kärnkraftverket i Ringahals. Men en rösts övervikt! Det bidrar till en brist på elproduktion i södra Sverige. I det sydligaste av Sveriges 4 elprisområden rusar elpriset i höjden. Pappersbruk stänger ned och varslar personal på grund av det höga elpriset. Vad gör då en regering som misslyckats med sin energipolitik? Jo man funderar på att slå ihop elprisområden så att flera får betala ett högre elpris. Etableringen av ny industri i norra Sverige sker på grund av säker eltillförsel och låga priser. Vill regeringen sabotera även det?

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  Huruvida det var tekniskt försvarbart eller inte att driva Ringhals vidare, kräver nog lite mer underlag för att kunna bilda sig en adekvat uppfattning.

  Dock kan man nog påstå att balansen rubbades rejält långt före senaste veckornas ”överraskningar”.

  Staten äger i praktiken monopol på kraftproduktion och distribution antingen genom direkt ägande eller genom skattestyrning. Då skatten är dominerande är ”marknadskrafterna” undanröjda.

  Det har varit känt länge att svår obalans råder mellan produktion och förbrukning i de olika elområdena i Sverige, detta har ändå inte åtgärdats och skevheten har per capita förvärrats fram till nu. Lösningen har varit att knyta södra Sverige till kontinenten för både el och gas och visa på en politisk vilja att energi ska vara dyr.

  Det kan väl knappast vara någon nyhet hur Ryssland utövar utpressning genom kraftiga begränsningar i gasleveranser till Polen och Tyskland vilket omedelbart ruckat ordningen. Detta har varit känt enda sedan gasledningarna började planeras. Ändå påstås man blivit tagna på sängen…….

  Dagens lösning låter höras av Anders Ygeman att slå samman elområde 3 och 4 trots att det existerar stamledningsbrister mellan dessa två och därigenom låta konsumenter i område 4 gynnas på konsumenter i elområde 3’s bekostnad. Indirekt blir det även fördyringar i elområde 1 och 2 då man studerat de knapphändiga underlag som kommit ut.

  Under denna period så står staten som stor vinnare, skatterna rasar in tillsammans med överdrivna överföringsavgifter, så i regeringskansliet så sitter man still och högst troligt kommer man att orsaka ännu mer oreda innan detta är över.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Med en fördubblad elproduktion och konsumtion i Sverige så står vattenkraften för bara 25% av elproduktionen. Om då vindkraften ska så för huvuddelen av återstående produktion så kan ju var och en räkna ut vad som händer då det inte blåser. Då blir det elransonering. Inget laddande av elbilar, dammsugning eller annat onödigt. Då kommer förmyndarstaten att bestämma vilka som får tända lamporna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.