Rysshot

Ryssland vill återupprätta Sovjetunionen och hotar att återockupera sina grannländer. Stora mängder soldater flyttas västerut. Grannländerna blir rädda och rustar upp sitt försvar. Då säger Ryssland att grannländerna hotar ryska soldaters liv då de anfaller. Massiv Rysk propaganda pågår just nu. Som tur så är de Baltiska staterna med i NATO. Ukraina lovades medlemskap 2008. Om Ukraina, Sverige och Finland varit med i NATO hade situationen i östra och norra Europa varit mera stabil. Det enda Ryssland förstår är militär styrka.

8 kommentarer

 1. //G.F.

  Man kan se saker och ting från olika håll, inte falla för all propaganda väst speciellt Sverige sprider om Ryssland.
  Objektivitet kallad det visst för.

  Georgien
  På grund av politisk oro i området skapades 1992 och 1994 fredsbevarande samarbeten som innebar rysk militär närvaro i Sydossetien som är en del av Georgien.
  Citatet nedan är från en rapport som EU beställde.
  ”Natten mellan den 7 och 8 augusti 2008 drabbade en ihållande georgisk artilleriattack staden Tskhinvali [i Sydossetien]. Andra rörelser av den georgiska krigsmakten följde mot Tskhinvali och de omgivande områdena …”
  Ryssland svarade kraftfullt. Det är omöjligt att kalla detta för rysk aggression.

  Krim tillhörde Ryssland fram till 1954 då Sovjets ledare Chrusjtjov skänkte bort halvön till Ukraina, men åsikten finns att han inte hade rätt att göra det.
  När Tyskland återförenades 1990 lovade USA muntligt att Nato inte skulle utvidgas vidare österut. Ändå har Nato gjort just det. I Natos strategi för utvidgning har ingått att även få in Ukraina, detta som en del av att ringa in Ryssland.
  Efter den USA-stödda statskuppen i Ukraina i februari 2014 såg Ryssland hotet att Ukraina skulle bli Nato-medlem, och Rysslands flottbas i staden Sevastopol på Krim skulle hamna hos Nato.
  Efter folkomröstning i mars 2014 begärde Krim att få återgå till Ryssland. När Ryssland återtog Krim var det förebyggande självförsvar, inte en aggression.
  NATO.
  1991 upplöstes Sovjetunionen och Warszawapakten. Då borde även Nato ha upplösts, men så blev det inte. Nato bombade 1999 Serbien, i före detta Jugoslavien, oavbrutet i 78 dygn. Man tog över USA:s krig i Afghanistan och förstörde 2011 Libyen. Dessutom har Nato utvidgats österut och övar regelbundet vid Rysslands gräns.
  Och på tal om Ryssland så är det lika bra att inflika lite om deras ”jobb” i Syrien också….. Ryssland ingrep i kriget efter den syriska regeringens önskemål. Ryskt flyg sprängde sönder underjordiska baser som IS med hjälp från Nato hade byggt. Framträdande i byggena var företaget Lafarge som tillverkar cement i Frankrike.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Du sprider tydligen rysk propaganda. Har du betalt för det?. Ryssland bombade medvetet sjukhus i Syrien för att skapa en flyktingström till Europa. Nu upprepas flykting tricket i Belarus. Efter andra världskriget har vi skapat en världsordning där fria stater styr sin egen framtid. Det gillas inte av Ryssland som vill utvidga sitt imperium.

   • GF.

    Nu förstår jag inte hur det kan vara propaganda att redovisa faktiska omständigheter i Östeuropa?
    Däremot verkar du lobba för NATO.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

     Ryssland samlar 100.000 soldater vid gränsen västerut och grannländerna blir rädda för ett upptrappat Ryskt anfallskrig. Att du försvarar Rysslands imperieplaner är ju talande.

     • //G.F.

      Nu har jag ju inte försvarat Ryssland, jag är så att säga neutral,
      Sen om en internationell militärmakt vid namn NATO börjar eller rättare sagt har hållit på länge att avancera mot Rysslands gränser, så har jag full förståelse att även ryssarna börjar avancera mot sina gränser i försvar, det har dom all rätt till liksom Sverige och alla andra länder har.
      Är det någon makt man skall känna oro för så är det väl NATO, det har dem ju bevisat flera gånger vad dem är kapabla till.
      Inte fan känner då jag någon oro inför ryssarna, det är bara ett inbillat hot för att hålla försvarsindustrin igång, både här i Sverige och i USA.
      Senaste patriot -minst 10 miljarder i inköp sedan årliga miljarder i underhåll för Sverige- affären med USA är ju ett resultat av det t.ex.

     • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Baltstaterna och Polen är självständiga stater och bestämmer sin politik själva. De har upplevt Rysk ockupation och vill inte hamna där igen.

 2. GW

  Håller med GF här. Hotet om ”ryssen” är gammalt som tiden självt. En fiende skall väl alltid finnas antar jag. Snacket om NATO har jag heller aldrig förstått, men Sverige är väl i princip redan med då röda som blå regeringar lydigt skickat unga svenska män att dö i skithålsländer till ingen nytta. Att man sedan med gott samvete la ner större delen av försvaret under Reindfeldts tid med avskaffandet av värnplikten som trumfkort är väl bara något du ansåg var bra Lars? Ett försvar skall vara var nations ensak. Samarbete med de nordiska grannländerna är en sak, men att Sverige skall vara med på vartannat amerikanskt proxykrig är sjukligt. Min åsikt.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Det var ett misstag att minska försvaret så kraftigt. Huvudsakligen av Göran Persson i början av 2000 talet. Jag och många andra trodde ju att Ryssland skulle bli en fredlig och demokratisk stat vilket de inte blev. Nu dör människor nästan varje dag i deras anfallskrig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.