Vattenkraft

Vattenkraften ska nu miljöprövas och viss tappning kan komma att komma fiskvandring till del. Vattenkraftens miljöpåverkan är ju ganska omfattande men svenskarna verkar acceptera detta för en stabil elförsörjning. Vattenkraft är ju en ren och säker energikälla som behövs eftersom den är reglerbar. Kraftverken kan effektiviseras för att få ut mera energi men ytterligare storskalig utbyggnad kommer nog inte på fråga.

4 kommentarer

 1. Jörgen K

  Hur vattenkraftsutbyggnaden gick fram (staten) på 30-talet och framåt lär nog aldrig återkomma i den formen som var då, självklart positivt för nån jävla ordning ska det ändå vara! Med det sagt känner jag ändå att om den inslagna energipolitiken dras till dess religiösa vision så lär ändå de kvarvarande älvarna inom tid byggas ut.

  Visst kan några turbintunnlar förbättras men det ger inte nödvändigtvis mer effekt, fysiskt är det fallhöjd allt utgår från och allt vatten som spills är på minuskontot. Med tanke på hur man manipulerar med regelverken och sätter begränsningar genom punktskatter så är man på en mycket destruktiv väg i samhällsbyggandet.

  Vattenkraft fossilfri men ohållbar enligt EU, detta medför att investeringsmedel för produktionshöjande åtgärder försvåras genom begränsad tillgång på kapital samt att det är fritt fram för länder att punktbeskatta hårdare. Regeringen genom miljöpartiet har drivit den linjen i EU och 2020 kom beslutet. Det omfattande även skogsbränsle.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   All energiproduktion påverka ju miljön. Vi kan ju inte förbjuda alla energikällor. Vattenkraften behövs ju till dess något nytt kommit fram. Kanske vätgas?

 2. Christer

  Svenskarna accepterar bara vattenkraften därför att de verkliga skadorna inte redovisas på samma sätt som ex. växthusgaser fått utrymme i miljöpropagandan. Om det blev allmänt känt hur t.ex. biologisk mångfald påverkades av vattenkraften skulle nog opinionen se lite annorlunda ut. Men även här kan man ju hoppas på en förbättring när vattenmelonerna MP försvinner. (FK… vattenmelonsliknelsen=gröna på utsidan och röda på insidan)

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Vi får hoppas att MP försvinner ur riksdagen. Då får vi förhoppningsvis en mera realistisk syn på hur vi använder våra naturtillgångar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.