Borgerlig energipolitik

Jag vill ha en borgerlig energipolitik där vanligt folk har råd att duscha och dammsuga!

9 kommentarer

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Enligt Fortum tar det 8 år. Synd att ni stängde ner befinlig fungerande kärnkraft.

      • Magnus Johansson

        ”Synd att ni stängde ner befinlig fungerande kärnkraft.”
        Hm…
        Kan du specificera VEM som har stängt ned kärnkraften?
        Läste även idag att FINLAND i dessa dagar har det högsta priset på el i NORDEN. Kan du även förklara det?

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          Det vet väl du att en majoritet i riksdagen men S,MP,V och C tog ett beslut i Riksdagen med en rösts övervikt att Ringhals skulle stängas och man sparkade Vattenfalls VD och tillsatte en trogen. Samtidigt mörkades Vattenfalls rapport att Ringhals skulle kunna köras vidare i många år med små investeringar.
          Finland har ju en besvärlig situation där man importerar el. Sverige importerar el bara när det inte blåser. Vi tvingades ju importera i somras. Samtidigt kör man oljekraftverket i Karlshamn som spyr ut CO2 och den importerade elen kommer från kolkraft i Polen. Socialdemokraterna måste tänka om och sluta stänga ner fungerande kärnkraft. Vi behöver en stabil elförsörjning.

  1. ivar

    Vill du att Staten ska bestämma vad elen ska kosta som de gjorde i socialistiska länder?
    I andra fall så hyllar du de fria marknadskrafterna. Nu har marknaden bestämt vad elpriset ska vara baserad på tillgång och efterfrågan.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Dagens elprisområden har vi haft sedan 1 November 2011, alltså 10 år. Vi har aldrig haft sådana höga elpriser som nu. 2014 tog S och MP över makten , man sparkade Vattenfalls VD och satte in en av sina egna för att enbart satsa på vindkraft. Vattenfalls egen utredning visade att man hade kunnat driva vidare Ringhals i många år med små investeringar. Nu har vi för lite elproduktion i södra Sverige vilket leder till att vi måste importera el och köra igång vårt oljeeldade kraftverk i Karlshamn.

    • Brorson

      Ja, staten får gärna för mig sätta ett maxpris på elen. Vad M tycker om det, vet jag inte. Men M kommer inte att bestämma allting själva, inte ens om vi får en borgerlig regering. Och vad jag vet har M aldrig sagt kategoriskt nej till regeringar, oavsett vilka och oavsett vilka syften de tjänar. Någon form av offentlig priskontroll måste finnas framgent eftersom många lokala elnät ägs av privata elbolag i monopolställning. Jag ser fram mot en blocköverskridande överenskommelse, främst mellan S och M, om kärnkraftens framtid.

      Några pengar behöver inte anslås i statsbudgeten om risken för politiskt framtvingad stängning av fungerande kärnkraftverk- utan ekonomisk kompensation till ägarna – undanröjs. Jag ser fram mot att bankerna startar en ny allemansfond ”Ny kärnkraft” för småsparare. Jag skulle inte tveka att satsa hälften av mitt sparkapital i en sådan fond.

      Kärnkraftbolagen ska naturligtvis betala alla kostnader för staten för granskning av ansökningshandlingar, miljöprövningar, mm.

  2. Jörgen K

    Att det har skett en förskjutning till det sämre är det väl ingen som kan ha missat. I Sverige hade vi som mest 12 reaktorer, nu är vi nere på hälften och fler ska stoppas. Vi förväntas banta på vattenkraften och bygga ut vindkraften som i veckan i praktiken stod stilla i hela landet. Lägg därefter till Svenska kraftnät AB (100% statligt) som driver egen agenda mot Norge som slog slint. Sen verka alla gilla Putins utpressarfasoner då kritiken ekar tyst i regeringskorridorerna…….

    Beakta att merparten är fortfarande skatt på det elpris vi betalar och ingen mer eller mindre kostnad är belagd på elproduktionen för närvarande. Utan detta är en konstruerad situation för att stärka statskassan.

    Sedan tycker jag vindkraftsentusiasterna kan masa sig ut och handveva fläktarna när det är vindstilla.

    Vi kan inte ha en energiproduktion som förlitar sig på omkringliggande länders elproduktion utan lägsta nivå måste vara att vi är helt självförsörjande vid sämsta tänkbara tidpunkt.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Ja det är uppenbart att vi inte kan förlita oss enbart på vindkraften. Då behövs planerbar energi som vattenkraft och kärnkraft. Det blir tufft för många att betala priset för en misslyckad politik när elräkningen dimper ned.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.