Vindkraftskalkyl

Jag väntar fortfarande på en kalkyl på hur många vindkraftverk som krävs för att ersätta ett kärnkraftverk när det inte blåser.

11 kommentarer

  1. edor vilhelmina

    Skulle vi tro allt gott som sägs om vindkraften och hur mycket ström den ger, skulle vi endast behöva så många vindkraftverk som våra händer och fötter har. Det är ju bara lögner och glädjekalkyler vi får höra. Se det verkliga skedet är det som nu händer. Fjuttig elproduktion och kort sagt kaos på elmarknaden.

  2. Jonsson

    Bra kuggfråga!
    När det blåser: 1927 stycken för att ersätta Ringhals (kth).
    30 000 vindsnurror för att ersätta all kärnkraft i landet, om man beräknar att det blåser 23% av årets alla timmar.
    Snurrorna måste vara igång vid stiltje för annars skadas vingarna, vet inte hur mycket el som går till spillo då.
    Snurrorna kan slå ut vattenkraften helt. Så elkollaps inom 5 år.
    Detta är priset för att S, skulle kunna behålla regeringsmakten med stöd från Mp.
    Så länge det inte går att lagra vindel, så hjälper det inte Sveriges elkunder, att bygga ut energislaget.
    Vätgasomvandling blir dyrt. Nederländerna har försökt och misslyckats.
    Svaret är noll, vid det scenariot.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Ett samhälle baserat på el enbart från vindkraft är en omöjlighet som man försöker lura svenska folket med.

      • Lars Gidlöf

        Vilka har sagt vi enbart skall ha vindkraft??? Hur kan andra länder bygga massa vindkraftverk, men inte vi, hur kan andra länder ha massa elbilar, men inte vi? Och då är vi ett av de länderna i världen som har mest elöverskott

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          Det var helt klart ett misstag att lägga ner fungerande kärnkraftverk genom politiska beslut av S,V,Mp och C. Konsekvenserna var kända och man struntade i det. Elbrist i södra Sverige, högre priser och försvårad elöverföring från norr till söder. En kraftigt utbyggd vindkraftsproduktion löser inte Sveriges problem. Vi behöver mera planerbar elproduktion och då år kärnkraft den enda realistiska lösningen. De rödgrönas kunskapsfientliga energipolitik måste stoppas. Den hotar Sveriges elförsörjning och välstånd.

        • arbetare

          INGENSTANS i världen har vindkraft fungerat utan massiva subventioner samt hjälp av kärnkraft eller andra energikällor .

          INGA andra länder klarar sin energiförsörjning utan planerbar energi , i många fall kol eller gas .

          Vill du inte fortsätta ha el på vintern när luften är kall och stilla och solen lyser med sin frånvaro ?

          Varför slösa miljardbelopp på ett energislag som inte fungerar då vi behöver det som bäst , har kort livslängd och förstör de andra stabilare energislagens produktion ?

  3. brorson

    Läste att två forskare (båda ekonomer) föreslår skattebefrielse för närboende till vindkraftverk. Alltså ännu en förtäckt subvention till vindkraften, utan att drabbade närboende får full kompensation för vare sig förstörd livsmiljö eller sjunkande fastighetspriser. Vem ska betala? Bättre att bygga ny kärnkraft – även i Norrland. Men mest i södra Sverige, förstås.

  4. Jonsson

    Mp säger att Sverige, bara ska ha vind och sol. Det är dessa som bestämmer, om de lyckas hamna i regering igen, och i riksdagen inte att förglömma. Speciellt riskabelt vid jämnt skägg mellan blocken.
    Just idag levererar vindkraften inte.
    Umeå energi (E2) har slutat med fasta elavtal, nu gäller rörligt med elcertifikat, skatt och andra pålägg, alternativt timpris, eller spotpris under begränsad tid.
    Med oplanerabar vind i elnätet, blir det obalans vilket drabbade Texas och Kalifornien. Illa på vintern när vattenledningar fryser, industrier slås ut m.m.
    Mp har inte tänkt så långt.
    Elbilar är inte det viktiga i det här läget.
    Om siffran stämmer att det finns c. 5000 möllor i landet idag, då är det en bit kvar till målet.
    Kina är storägare i Sverige, i ett statsägt företag som det finns frågetecken omkring. Och vad händer om aktierna dyker? Vid konkurs?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Det är helt vansinnigt att förstöra ett väl fungerande elproduktionssystem för att sedan förlita sig på enbart vindkraft.

  5. Basic Rules

    Mycket bra fråga. Men varför bry sig om sådana detaljer då det är ideologi eller snarare religion för dessa klimatbedragare – grön, grönare grönast – verkligheten kan vi bort se ifrån för den ”goda sakens skull”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.