Elhaveriet

Sverige byggde upp en stabil fungerande elförsörjning under årtionden. Basen var vattenkraften och kärnkraften. Till det kom bioeldad kraftvärme och vindkraft.Sverige var helt självförsörjande på el. Varje timma, varje dag, året om. Fram till år 2016. Då hade något hänt. Regeringen hade satt sina planer på förtida avveckling av kärnkraften i utförande genom höjd skatt på kärnkraft. Trots att svenska Kraftnät varnat för effektbrist i södra Sverige. Sverige är indelat i 4 elprisområden och skillnaderna i pris var inte så stora. Men år 2020 hände något. 2 reaktorer i Ringhals hade lagts ner. Skillnaden i elpriser sköt i höjden. Det var alltså före Putins krig i Ukraina. Det var alltså helt självförvållat av våra rödgröna partier, trots att man avsvär sig all skuld.

Lyssnar man på de rödgröna så har de ingen lösning på problemet. Man vill bygga mer vindkraft i södra Sverige för att lösa effektbristen. Men mera vindkraft levererar fortfarande inte när det är vindstilla. Det behövs planerbar elproduktion. Det enda realistiska är ju kolkraft eller kärnkraft. Vi vill ju minska utsläppen av koldioxid så därför är kolkraft uteslutet.

En ny majoritet i Riksdagen och en ny Regering som tar tag i Sveriges elproblem är ju helt nödvändig för utveckling, jobb och välstånd i Sverige.

3 kommentarer

  1. Bengt Hellman

    Det är sakfel i artikeln. Det var inte så att Sverige var helt självförsörjande med el under kärnkrafttiden med 12 reaktorer. Tvärtom nettoimporterade Sverige el ungefär vartannat år när vattenkraften eller kärnkraften levererade lite. Det som hänt på senare år är att Sverige fått överskott på el de senaste åren tack vare utbyggnaden av vindkraften som är större än neddragningen av kärnkraften. Från 2011 har Sverige nettoexporterat el varje år. Under juli och augusti i år har Sverige varje vecka exporterat upp mot en miljard kWh.

    Genom att bygga havsbaserad vindkraft kan Sveriges elproduktion öka ytterligare så att exportledningarnas kapacitet fylls upp helt. Först då frikopplas elpriset i södra Sverige från de höga priserna på kontinenten. För att ha el hela tiden behövs mer kapacitet i elledningarna inom Sverige. Svenska Kraftnäts försyndelser är här grova där de underlåtit att bygga ut kapaciteten för att försöka tvinga fram ny kärnkraft.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Ifrågasätter dina uppgifter. När det inte blåser levererar ju inte vindkraften någon el. Vi kan ju inte göra oss helt beroende av ett kraftslas som levererar mellan 3-20% av landets elbehov beroende på om det blåser eller inte.Experter påpekar att Sverige behöver planerbar el i södra Sverige. Vi förlorade möjligheten att skicka el motsvarande ett kärnkraftverk från norra till södra Sverige när vi lade ner Ringhals.

  2. Jörgen K

    Det är faktiskt en mängd vilseledande uppgifter runt export/import av el.

    2021 års siffror. Detta är fakta bakom kulisserna :

    Ja, vi har en hel del vi exporterar, men……
    I avtal har Sverige förbundit sig att exportera 40Twh årligen till kontinenten. Så av drygt 165 Twh som produceras så ska 40 avräknas.

    Kvar blir 125 Twh, Sverige förbrukar cirka 140 Twh själva vilket för den matematiskt kunnige inser att en brist finns på 15 Twh.

    Denna brist är import och stöttning av bland annat Karlshamnsverket. Så ja, Sverige har elbrist på grund av politiska beslut och besvärande tveksam produktion från vind. Staten har redan stöttat vindkraften med 60 miljarder vilket fortfarande inte kompenserar för någonting.

    Om vi lägger till avtalet med Norge att de får leverera på Svenska Kraftnäts ledningar upp till 70% av kapaciteten finner man att Svensk energi i nord sydlig riktning omöjliggörs. Att bygga ut stamnätet från norr är möjligt med teknikskifte vilket kräver att hela Sveriges distributionssystem omdanas. Kvar finns avtalet med Norge….

    Ska man då som socialdemokraterna nu önskar, skapa bara ett elområde, så Skånepriser ska gälla i hela landet har man verkligen missat verkligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.