7 December

81 år sedan idag som Japan anföll Pearl Harbor på Hawaii  USA, 7 December 141. 2403 amerikaner dog och USA gick med i andra världskriget.

5 kommentarer

  1. brorson

    Och enligt pakten mellan Japan och Tyskland ledde det till att Tyskland förklarade krig mot USA, som dittills varit neutralt i förhållande till kriget i Europa., Vilket kom att leda till att Tyskland besegrades och till den tyska nazi-regimens fall. Samt till uppdelningen av Europa i öst och väst.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Starten på andra världskriget i Europa var ju egentligen då Stalin och Hitler ingick en pakt, Molotov-Ribbentrop pakten och delade upp Europa.Som en konsekvens av avtalet anföll Tyskland västra delen av Polen och Ryssland den östra delen. Ryssland anföll Finland samt anföll och annekterade de Baltiska staterna. Uppdelningen i öst och väst var ju på grund av att Sovjet var ett imperialistiskt land som lade under sig östra Europa med diktatur och förtryck som följd.

  2. Jörgen K

    För den intresserade finns det mycket som beskriver den tidens vansinne, som vi fortfarande ser spåren av…

    Nyheten om den tysk-sovjetiska icke-angreppspakten var oväntad för övriga världen. Under hela 1930-talet hade Hitler talat om det kommunistiska Sovjetunionen som en huvudfiende. Klart överraskade blev världen då avtalet skrevs under.

    Till icke-angreppspakten hörde också ett hemligt avtal. Det gick ut på att Tyskland och Sovjetunionen delade upp Östeuropa mellan sig. Östra Polen, Finland, Estland, Lettland och Bessarabien tillföll Sovjetunionens. Västra Polen och Litauen tillföll Tyskland. I slutet av september 1939 fick dock Sovjetunionen fria händer även i Litauen.

    Vad som i sanning har genom historierevision kommit i skymundan är hur Kommunistiska internationalen, där Sveriges socialdemokratiska vänsterparti (nu V) och Nationalsocialisterna i Tyskland ingick, exklusivt ställde sig bakom icke-angreppspakten, vilket var startskottet för andra världskriget.

    De Svenska socialisterna blev lite tveksam till Hitler då Tyskland invaderade Norge och Danmark, men något generellt avståndstagande har aldrig gjorts. 1943 avslutades den tredje internationalen och avlöstes av den fjärde och femte som fortfarande gäller som ramverk för (V) samt de kvardröjande Kommunisterna.

    Ännu har inte man tagit helt avstånd från sin egen historia då de gick hand i hand med Hitler och Stalin och helhjärtat stödde starten av andra världskriget.

    I skenet av detta har man full förståelse för hur socialister och kommunister internerades i Sverige och övervakades långt fram i tiden vilket upphörde i sin fungerande form genom IB affären 1973.

    Man kan tro att andra världskrigets start var Europas huvudvärk, men genom Komintern så var informationsutlämnandet från Sverige till Tyskland och Sovjet omfattande och omstörtande.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Det är häpnadsväckande att svenska kommunister kommer undan sin hemska historia så lättvindigt. Vänsterpartiet vill avskaffa marknadsekonomin och deras ungdomsförbund införa en kommunistisk stat. Huuva!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.