Skogsbränder

Våra skogar har ofta formats av miljontals år av bränder. Förr brann skogarna i norra Sverige vart 30-100 år i genomsnitt. 1-2 % av Sveriges skogar brann varje år in man började bekämpa bränder. Nu brinner ca 0,16 promille. Bränderna startades av blixtnedslag och senare även av mänsklig aktivitet.

Bränder är naturens egna sätt att söta ekosystemet och många arter är beroende av bränder. Därför gör man naturvårdsbränningar både i och utanför reservat. Man brukar även utföra hyggesbränningar på en viss areal årligen.

På de brända områdena kan man studera den naturliga ordning som växter återkommer, växtsuccesionen. Först kommer olika örter. Bland träd kommer först al och björk. Sedan tall och sist gran som ofta kommer upp i skuggan av andra träd.

2 kommentarer

  1. brorson

    Detta är en mycket viktig aspekt, som det talas för lite om. Det är samma sak med de betande djuren. Deras positiva betydelse i det naturliga kretsloppet talas det också för lite om .Att återskapa naturliga kretslopp med artificella metoder (mänsklig verksamhet) ses som ett hot mot en hopfantiserad paradisisk tillvaro under förindustriell tid.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Absolut viktigt att folk har en större förståelse för hur naturen fungerar för att kunna ta rätt beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.