Minskad konsumtion

På vänsterkanten har man länge propagerat för minskad privat konsumtion. Kanske svenska folket börjar förstå innebörden av det nu när konsumtionsutrymmet minskat kraftigt på grund av skyhöga prisökningar ? De rödgröna ägnade dessutom 8 år till att höja mängder av skatter,vilket ger mindre pengar i plånboken.

Minskad ekonomisk tillväxt innebär lägre skatteintäkter för det offentliga, lägre löner och pensioner. Detta leder till sämre offentlig service, sämre vägar och järnvägar mm.

4 kommentarer

  1. Pelle

    Men ständigt ökande tillväxt fungerar heller inte i längden ,detta är en orsak till den kris vi har. Korthuset har rasat ,människor har besinningslöst belånat sig för att konsumera. Detta var bara en tidsfråga varför vi hamnat i denna ”rävsax”. Maten har länge varit för billig,och producenten har inte fått tillräckliga inkomster för att överleva. Nu skyller livsmedelskedjorna på att drivmedel och insatsvaror hos producenterna ökat och därför har butikspriserna gått upp. Tyvärr har vi som producerar maten på våra åkrar och lagårdar inte fått nåt mer i plånboken. Det har däremot mellanhänderna.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Det är klart att kriget och energikrisen gjort att inflationen rusat iväg otroligt mycket.Vi behöver utveckling,innovationer och ekonomisk tillväxt för att komma framåt och skapa en bra framtid. Samtidigt behövs en grön omställning där vi går ifrån fossilberoende till ett fossilfritt samhälle.
      Vårt samhälle behöver bli mera robust och självförsörjande för att klara kriser. Där har ju jordbruket en viktig roll och det måste vara lönsamt och attraktivt att vara bonde för att inte alla bönder ska lägga av.

      • Jonas

        Det går ju inte ihop riktigt. Hur ska vi spara mer på naturresurserna och samtidigt ha en ekonomisk tillväxt? Nu lever ju vi Svenskar som om vi hade fyra jordklot. Det är ju inte hållbart i längden.

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          Teknisk utveckling och ökad återvinning. Bort från fossilsamhället och använd förnyelsebara resurser istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.