Ondskan

Ryssarna har nu sprängt en damm i Ukraina och tiotusentals människor drabbas. Det är en gammal rysk tradition att spränga dammar i Ukraina. Förra gången det hände var 1941 och då dränktes 10 000 oskyldiga människor. Ondskan måste bekämpas och ryssarna kastas ut ur Ukraina.

4 kommentarer

  1. brorson

    Exakt när och var i Ukraina sprängdes en damm 1941? Var det en eller flera dammar, som sprängdes i det landet då, av vem och varför? Det finns flera stora floder i det landet, som har en yta som är ungefär 40 % större än Sveriges yta. Tyskland anföll dåvarande Sovjetunionen, som Ukraina var en del av, 22 juni 1941 och hade redan 9 september nått fram ungefär till frontlijen i det nu pågående kriget. 5 december samma år hade tyskarna erövrat resten av Ukraina och Belarus och mycket stora delar av Ryssland. Jag har letat på nätet, utan att hitta några uppgifter om dammsprängningar under andra världskriget, men tvivlar inte på att sådana har förekommit och kan ha hindrat den tyska framryckningen.

    Situationen nu torde dock inte vara fullt jämförbar, eftersom även ryskkontrollerat område har drabbats och så även vattenförsörjningen längre österut än de översvämmade områdena, bl.a. Krim, enligt de första rapporterna. Båda sidor har ett intresse av att ljuga och skylla på den andre. Ryssland för att framstå som lika drabbat och därmed framstå som oskyldigt. Ukraina har ett intresse av att överdriva Rysslands problem för att framstå som trolig segrare i kriget – om man får fler vapen från väst.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Helt fruktansvärt när man ser bilder på hur ryssarna skjuter på de som försöker rädda folk undan från vattenmassorna.
      Dammsprängningen 1941 gjordes i floden Dnepr på direkt order av Stalin enligt vad jag läst. Det var en damm nära staden Zaporizjzja som sprängdes och upp emot 10 000 civila dödades.
      Det är inte bara den stora dammen i Nova Kahchovka som sprängts av ryssarna. Ett antal mindre dammar i regionen Zaporizjzja har även sprängts av ryssarna för att stoppa den Ukrainska motoffensiven.

      • Mique

        Hej Lars! Flera källor på internet, bekräftar det du har läst angående Stalins sprängning av dammen över floden Dnieper vid Zaporizhzhia den 29 augusti 1941, bland andra, The Guardian, Dagens Nyheter, University of Cambridge Digital Archives, plus flera andra oberoende källor på internet. Mvh, Mique.

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          Tack för det. Tragiskt och avsaknad av empati när man medvetet dränker oskyddade civila.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.