Elhaveri

I Tyskland har energipolitiken havererat. Tyskland har varit förebild för de rödgröna i Sverige. Inriktningen har varit att lägga ner kärnkraft och förlita sig på el från sol och vindkraft.

Nu verkar bekgrundsanalysen inte vara så genomtänkt. Det har visat sig bli effektbrist och skyhöga elpriser. I Tyskland har man byggt ut vindkraften och el från solen som ska täcka elbehovet. Man glömde bara bort att vindkraften bara producerar 17% av den maximala produktionen på grund av att det inte blåser hela tiden.

Nu river man vindkraftverk för att utöka befintliga kolgruvor. El från kolkraftverk blir helt nödvändiga och utsläppen ökar med det.

Elpriserna i Tyskland blir skyhöga vilket pressar industrin och får företag att vilja lämna landet.

Så går det när man bygger energipolitik på drömmar!

14 kommentarer

 1. Jörgen K

  Det är så att i debatten saknas förmåga och kunskap om de mest basala delarna i fysik, matte och ellära. Det är därför det inte blir bättre än så här. Det är inte undra på att näringslivet är i panik.

  För en klimativrare verkar detta med KWh, MWh, GWh vara ointressant, tillika med verkningsgrad och varmgång. Frekvensstabilitet och spänningsstabilitet är också något som är främmande. Area på ledare, materialval och sällsynta jordartsmetaller likaledes.

  Att tycka och få medialt utrymme för sina religiösa fantasier utan någon som helst tanke på lösningar gör att de går helt enkelt inte att ta dem på allvar, tyvärr.

  Verkligheten uppdagas i Tyskland, Sverige med sin geografi är i sanning i sämre läge än Tyskland, det är bara en tidsfråga innan samhället får irreparabla skador.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Vi har har en fördel genom att vi har vattenkraften. Vi har fungerande kärnkraft och politiker som förstår att vi behöver bygga ut den. Men stängningen av kärnkraftverk som de rödgröna genomförde var nog ett av de dummaste beslut som tagits.

   • Jörgen K

    Vad har El-område 3, 4 och vissa delar 2 ?

    Ska vi nu förväntas flerdubbla elproduktionen för gröna omställningen måste södra och mellan-Sverige börja producera all sin energi som förbrukas där.

    Redan idag är förlusterna efter stamledningarna och distributionsnätet så omfattande från norr till söder att det är på gränsen till samhällsekonomiskt vansinne. Anläggningarna är inte konstruerade än mindre dimensionerade dagens behov, hur ska då det tros fungera i morgon?

    Med ökad förbrukning kommer Vattenkraften i norr begränsas allt mer geografiskt, det är helt enkelt inte tekniskt genomförbart att flytta de energimängder som efterfrågas. Så även om vi är förberedda här i norr kommer politiker fortsätta slå in kilar mellan stad och landsbygd med allt hårdare slag….

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

     Ja det är tur att vi har vattenkraften här i norr. Det bidrar ju till den expansion av industrin som vi ser nu. Effektbristen i syd hämmar utbyggnad av industrin. Nu kommer en del stora vindkraftsparker och även nya kärnkraftverk i syd. Men det kommer att ta tid.

 2. edor, Vilhelmina

  Betr. Tyskland, var det inte dåvarande och högt hyllade Kristdemokraten Angela Merkel som började den tyska inhemska energinedmonteringen och gjorde sig beroende av Rysslands gas? Att det sedan förts en dålig energipolitik också är förmodligen Tyskland nu de får leva med. Ett stort land och mycket energikrävande. Att tillverka bilar och nu el för att konkurrera inom den marknaden går åt naturligtvis mängder med el. Tyskland verkar inte mycket bättre än Kina om de återgår till kol. Elbristen eller eltillförseln som måste till när alla ska in i den gröna industrin verkar mera katastrofartad än ge en lösning.
  För Sveriges del säger man nu att vi lärt os spara ström, uppemot minst ett kärnkraftverk storlek och i dagsläget råder ett jätteöverskott av el. Kärnkraftverken går bara på halv fart och det är vattnet som gör att vi kan njuta. Även under kommande vinter säger man att strömmen kommer långt ifrån vara lika dyr som förra året.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Ja Tyskland är ett tragiskt exempel. Men den stora ökningen av utsläppen sker ju i Kina. Det är en enorm ökning när de ständigt startar nya kolkraftverk. Det är konstigt att Greta inte sittstrejkar i protest mot det.

   • tjalle

    Jo det är väl klart att kina är värst ,det är de som ska producera mycket av den utrustning som vi behöver till vår omställning. Aldrig har väl så mycket producerats på så kort tid och detta då till den så kallade gröna omställningen. Hade man då tänkt annorlunda och först byggt ut klimatanpassade fabriker och sen producerat hade det sett annorlunda ut med CO2 utsläpp. Ny kommer utsläppen att pika och detta på grund av omställningen.

 3. kenth

  Hörde att både sjöar och åar/bäckar är till bristningsgränsen
  sprängfyllda med vatten efter det senaste intensiva regnandet.
  Vatten som kraftbolagen måste släppa/spilla ut så det inte blir katastrofal
  översvämning som vid extrem vårflod. Elen är billig idag och låg förbrukning
  så flera kärnreaktorer dras ner på minifart.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Välfyllda vattenmagasin gör förhoppningsvis att vi slipper förra vinterns helt galna prisnivåer.

 4. brorson

  Vad sjutton sysslar regeringen och Moderaterna med? Upphävd eller försvagad kommunal vetorätt mot vindkraft .Vindkraften är en del av problemet (effektbristen) och inte en del av lösningen. Vindkraften är ett av de största hoten mot natur och miljö och gör stora arealer i praktiken obeboeliga. Regeringen har ännu inte lyckats komma till skott om kärnkraften, inte var den ska byggas, av vem, vilken typ av reaktorer och hur många. Trots att det torde vara allmänt känt att effektbristen är störst i Skåne och Öresundsregionen.

  När du nya svenska reaktorerna äntligen – om någonsin – är färdiga att tas i drift, kommer de inte att behövas. Polen har redan bestämt plats, antal reaktorer och leverantör. Det blir sex reaktorer vid Östersjökusten, som visserligen sägs ska ersätta det polska kolet, men när CO2-hysterin har lagt sig kommer polackerna att söka nya marknader för sin kärnkraftel. Som energiminister har vi en liten skolflicka, som är fräck i käften, men inte kan något om någonting och har låtit sig förföras av statligabolagsdirektörer med storvulna planer.

  Regeringens tillkortakommanden måste upp på bordet. Det hade varit bättre med en moderat enpartiregering med tre stödpartier, när regeringspartierna ändå inte har majoritet i riksdagen utan måste ta hjälp av ett stödparti utanför regeringen.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Jag är övertygad om att vi ska behålla kommunernas vetorätt. Förslaget om förändringar kommer från Stockholmsområdet och kommer inte att få gehör.
   Regeringen bör göra vad den kan för att påskynda utbyggnad av kärnkraft men det är ju kraftbolagen som ska besluta och genomföra.

 5. brorson

  ”C-ledaren Muharrem Demirok vill sitta i en regering ledd av Socialdemokraterna och accepterad av Vänsterpartiet. Det säger han i en intervju med DN.”

  Tidö 2,0?

   • petter

    Farfar som var bondeledare på lokal nivå skulle vända sig i graven om han såg C idag. Jag gick ur för 10 år sen och gick med i KD istället men gått ur där med . Och är så opolitisk som man bara kan vara, politiken i Sverige har havererat, vuxet folk som beter sig som barn i sandlådan. Har deras motståndarparti så kan de inte anamma detta . Då väntar de några år så kan de presentera detta som sin ide .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.