Bra och trygga tekniker för att ta bort födelsemärken

Födelsemärken kan många gånger vara utseendemässigt störande. Många människor vill av det skälet ta bort födelsemärken.

Om du väljer att att ta till dig dessa enkla råd kan du avlägsna missprydande födelsemärken på ett både tryggt och snyggt sätt!

Födelsemärket kan vara en risk

De flesta känner till att födelsemärken kan vara potentiellt farliga och det stämmer. Födelsemärken kan i undantagsfall börja utveckla defekta celler och på så sätt resultera i hudcancer.

Obehandlad kan hudcancer sprida sig och resultera i andra cancerformer. Av det skälet ska födelsemärken ALLTID bedömas av läkare innan de avlägsnas.

Födelsemärken tas bort med olika metoder

Födelsemärken kan tas bort med olika metoder, olika mottagningar föredrar olika tekniker. För det fall att ett födelsemärke ses som en cancerrisk ska det dock utan undantag tas bort på kirurgisk väg. Det här innebär att en läkare skär ut födelsemärket samt lite omgivande vävnad och efteråt syr ihop snittet.

”Detta utförs helt kostnadsfritt inom den allmänna sjukvården”

Andra tekniker att ta bort födelsemärken, vilka efter analys uppfattas som riskfria, är frysning/kryokirurgi, laserbehandling eller diatermi.

Vid frysning kyler man ner födelsemärket så att det får en köldskada. Efter några dagar faller det loss.

Med laser avlägsnar man födelsemärket lager för lager. Värmen från laserljuset hindrar blödning och resulterar i ett litet brännmärke på hyn där man tagit bort födelsemärket. Det här läker vanligtvis väldigt snyggt.

Diatermi betyder att man skär bort födelsemärket med hjälp av en upphettad värmekniv. Värmen försluter blodkärlen och hindrar därigenom blödning. Därefter får man som ett minimalt brännmärke efter den upphettade diatermikniven vilket vanligen läker fint.

En annan metod är skrapning vilket även kallas för kyrettage. Skrapning av ett födelsemärke betyder att man med stöd av en liten slipad sked gröper ur födelsemärket i huden. Det uppstår ett ytligt sår vilket läker snabbt.

Vilken teknik är den bästa för att ta bort födelsemärken? 

Egentligen kan man inte säga att någon teknik är mest lämplig, var och en har sin egen favorit. Vad man däremot kan lova är att det bästa undantagslöst är att besöka en hudläkare i syfte att inte ta några onödiga risker.

Skydda incicionerna från solen  

Oavsett vilken metod man använder för att ta bort födelsemärken så får man ett litet sår efteråt. När såret läker får man ett litet ärr. Läkningsprocessen fortsätter därefter inuti ärret som med tiden blir allt mer diskret.

För att slippa få bestående ärr eller ljusa partier där födelsemärket man avlägsnat suttit ska man noggrant skydda det lilla såret och ärret från starkt solljus.

Under de första 90 dagarna skall man bruka tejp eller plåster. Under de följande 90 dagarna en kraftig solskyddfaktor.

Läs mer!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.