Håravfall – Uppkomst & behandlingsalternativ

Man har sedan urminnes tider sökt efter botemedel mot för tidigt håravfall. Detta har man alltjämt inte lyckats med och sökandet efter en medicin mot för tidigt håravfall pågår ständigt.

För tidigt håravfall kan uppstå av många olika orsaker där den mest vanliga är genetik. Nedärvt håravfall är väldigt utbrett hos den manliga befolkningen men förekommer även hos kvinnor.

Andra skäl till ofrivilligt håravfall är närings- och vitaminbrist, då primärt brist på järn, eller undernäring vilket inte är särskilt ovanligt vid ätstörningar. Även p-piller och hormonförändringar är kända skäl till håravfall bland kvinnor.

Ofrivilligt håravfall kan dessutom uppkomma p.g.a flera sjukdomstillstånd antigen lokalt i hårbotten eller i kroppen. Detta endera som en direkt verkan av sjukdomen alternativt som en biverkning till användande av läkemedel.

Den slutgiltiga mer vanligt förekommande förklaringen till håravfall är en ohälsosam livsföring när det kommer till olika njutningsmedel, diet och stress eller att man misshandlar sitt hår samt hårbotten med kraftiga produkter eller behandlingar.

Behandlingar mot håravfall

I vissa fall kan håravfall vara en indikation på att något inte står rätt till i kroppen. Andra gånger finns det helt naturliga orsaker. Innan man överväger någon typ av behandling mot ofrivilligt håravfall skall man av det skälet först konstatera orsaken.

Om det ofrivilliga håravfallet orsakas av sjukdomstillstånd, ohälsa, näringsbrist eller hormonella förändringar, där håravfallet är ett symptom på någon annan underliggande omständighet, är det den underliggande orsaken som skall behandlas inte håravfallet i sig.

Om man efter utredning konstaterat att det rör sig om naturligt håravfall kan man välja att förlikas med problemet alternativt göra något åt den m.h.a. någon av följande behandlingsalternativ:

  • Behandling med läkemedel

Genetisk betingat för tidigt håravfall kan bromsas medelst två olika mediciner. Det ena, Finasterid (Propecia), tar man i tablettform och det andra, Minoxidil (Recrea och Rogaine), stryker man på lokalt i hårbotten. Båda dessa mediciner brukar ha väldigt god effekt och kan, om de används rätt, både hindra och skapa en viss tillbakaväxt.

  • Behandling med hårtransplantation

En kirurgisk transplantation av hår går ut på att man omlokaliserar hår från sidorna och nacken till de delar av hjässan som man önskar öka hårväxten i. Hårsäckarna i nacken har ett annorlunda ärftligt program än uppe på hjässan som gör att de aldrig upphör producera hår.

Hårtransplantationer mot håravfall utförs med två olika förfaringssätt. I en av dem tar man ut ett hårstrå i taget i den andra plockar man ut en hudremsa ifrån nacken och utvinner sedan hårtransplantaten ur denna.

Kirurgisk hårtransplantation är den enda behandlingsformen som på ett permanent vis kan återbörda naturlig hårväxt efter för tidigt håravfall.

  • Behandling med hårlaser

Vid en hårlaserbehandling bestrålar man skalpen med laserenergi under ungefär trettio min en gång i veckan. Principen bakom behandlingen är att laserljuset skall aktivera hårfoliklarna att producera hår.

Effekten av hårlaserbehandling mot håravfall har under längre tid debatterats och ännu idag finns det igen väl dokumenterad evidens för om samt i vilken utsträckning åtgärden fungerar.

För mer fakta om håravfall och olika behandlingar klicka här!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.