Internationen

Av , , Bli först att kommentera 0

Anlände

Villnar von Brockdorff anlände till den lilla norrländska byn sent en vinterdag i december. Han tog två dagar på sig att köra från Köpenhamn. Villnar var pensionerad sedan fem år. Han hade sina skäl att flytta till en plats många skulle kalla obygd eller vägens ände. Där i byn tog vägen slut. Efter en lång lyckosam karriär hade Villnar von Brockdorff de senaste åren ägnat sig åt konsultarbete inom sina specialområden.

När Villnar åkte in i Mosele hade det redan börjat mörkna. Flera fritidstugor hade byggt i byn de senaste åren. Byn betecknades även som en turistort på uppåtgående. Villnar hoppades att han skulle kunna smälta in på ett icke uppseendeväckande sätt. Det var bara det där med hans namn som var något ovanligt. Han hoppades bli väl mottagen. Villnar hade köpte ett relativt nytt fritidshus i byns utkant. Han hade dock inte varit på plats och sett huset innan köpet men noggrant studerat dokumentation i form av bilder och film. En väl ansedd mäklare var inblandad i köpet. Klockan var tjugo över sex och det hade snöat ymnigt. Hans fyrhjuldrivna pickup och ett långt släp var packat med personliga tillhörigheter, en och annan möbel, kom lätt hela vägen upp till huset.

Villnar hade danskt påbrå. Föräldrarna emigrerade till Sverige i början av femtiotalet. På grund av jobb hade Villnar i unga år flyttat tillbaka till Köpenhamn. Där han ännu hade han sitt hus kvar. Det var ett mindre hus med garage och förråd på en skyddad innegård i storstadens utkant.

Villnar von Brockdorff var av adlig dansktysk släkt. Tyvärr hade hade hans farfar Peder von Brockdorff gjort sig persona non grata i släkten varför Peder förlorat alla rättigheter över tillgångar och arv. Detta till trots hade Villnar sörjt för att kunna få äganderätt till en bostad i det kvarter i Köpenhamn som släkten von Brockdorff ägde.

Under resan upp hade Villnar ätit en sen lunch i ett mindre samhälle cirka femton mil innan Mosele. Inte heller hade han särskilt mycket av ätliga förnödenheter med sig till stugan men han antog att det skulle gå bra att handla i affären nästa dag. Nu var det sanningens ögonblick för Villar. Huset skulle inspekteras in i minsta hörn. En knapp timme senare kunde Villnar konstatera att huset var i formidabelt skick och det även fanns ting som övergick hans förväntningar. Efter ett par timmar hade han lossat släpets innehåll och kunde falla till ro. Huset var utrustat med alla moderna bekvämligheter som bergvärm, fiberuppkoppling och övervakningssystem. På cirka etthundratjugo kvadratmeters yta fanns ett stor all- och vardagsrum med köksdel, ett sovrum, gästrum, ett mindre kontor och andra förvaringsutrymmen. Ett vidbyggt trippelgarage kunde inrymma både fordon och annat. Klocka tjugotre släckte han sovrumslampan. Nästa dag planerade han att inrätta arbetsrummet och ordna lite mera praktiskt med var saker och ting skulle förvaras. Därefter gällde att åka ner till affären och göra sig bekant med folket.

Vindeln i konflikt

Av , , Bli först att kommentera 1

Om man inte utan ansträngningar kan vara överens råder konflikt. Intressekonflikter, värdekonflikter och tolkningskonflikter är naturliga inslag i det politiska arbetet. När det gäller konflikten mellan politiska läger i Vindeln ser jag osökt även en beteendekonflikt vilket innebär att parterna irriteras över hur de andra parterna beter sig. Antingen handlar det om hur politiska partier gör besök i kommunen eller andra sådana ting. Vad gäller den så populära sportgrenen att skapa konflikt som ett retoriskt verktyg fanns till och med en politiker som för några år sedan inte alls var rädd för att skapa konflikt. Det är sannolikt inte en alldeles för smart taktik att vinna gehör för sig och sitt parti i en kommun. Den fina formen av att vara ”konflikträdd” är alldeles för underskattad av många.

I Vindeln har de politiska konflikterna av detta slag varat i många år vilket innebär att tvisterna verkligen slagit rot. Inom konfliktforskningen finns även ett mindre sidospår som svepande brukar benämnas ”men som personen är problemet” som innebär att det i så fall är särskilt svårt att komma överens. Det gamla ordspråket ”den är inte ens fel att två träter” kan också revideras något till att det ”räcker med att en är besvärlig för att det skall uppstå en konflikt mellan två”.

Konflikter grundade på tydlig misstro, viss grad av aggression och uttalad aversion mot de andra parterna utgör ett destruktivt och förstörande samverkansklimat. De s konfliktägande parterna blir med andra ord inte särskilt effektiva.

I kommunal och lokal politik kan det praktiska arbetet ofta stå överst vilket betyder att enskilda ideologiska frågor och andra värde- och intressefrågor inte behöver sätta stopp för ett gemensam politiskt arbete. Vad kan det då vara som skapar konflikterna i Vindeln?

 

Alla medel används

Av , , 1 kommentar 2

Oj så förvånad jag blev

Varje politiskt parti utan undantag gör vad de kan för att argumentera för sitt och argumentera emot de andra. Den så kallade polariseringen är ett gångbart verktyg utan undantag för något parti. Förslag till populistiska lösningar används relativt flitigt i all politisk debatt. Populism är en taktik för att nå fram med budskap som kan vara komplicerade att redogöra för. Hos några partier är även lögnen och överdriften vanligt förekommande. Dem som överhuvudtaget följer det politiska spelet behöver inte spela förvånade eller på något sätt upprörda över sådana tilltag.

Vad innebär det att vara bildad?

Av , , Bli först att kommentera 1

En AI skapad bild på en bildad människa

Observera att detta inlägg är helt AI skapat med hjälp av Google Gemini på min fråga, Vad innebär det att vara bildad?

Att vara bildad är mer än att ha enbart kunskap. Det handlar om att ha en bred och djup förståelse för världen och dess olika kulturer, historia och idéströmningar. En bildad person kan reflektera kritiskt över sitt eget och andras tänkande, och kan uttrycka sig på ett nyanserat och tydligt sätt.

Här är några nyckelfaktorer till att vara bildad:

Kunskap: En bildad person har en bred allmänbildning och goda insikter i olika ämnesområden, som historia, litteratur, filosofi, naturvetenskap och samhällsvetenskap.

Kritiskt tänkande: En bildad person kan granska information och argument kritiskt, och kan identifiera fördomar och logiska fel.

Reflektion: En bildad person reflekterar över sina egna värderingar och åsikter, och är öppen för nya perspektiv.

Kommunikation: En bildad person kan uttrycka sig tydligt och nyanserat, både muntligt och skriftligt.

Empati: En bildad person har en förmåga att sätta sig in i andras situationer och perspektiv.

Självständighet: En bildad person är självständig i sitt tänkande och agerande, och låter sig inte styras av auktoriteter eller grupptryck.

Nyfikenhet: En bildad person är nyfiken på världen och ständigt på jakt efter ny kunskap och insikter.

Att vara bildad är en livslång process. Det handlar om att ständigt sträva efter att lära sig mer och att utveckla sitt eget tänkande.

Här är några tips på hur du kan bli mer bildad:

Läs böcker och artiklar om olika ämnen.
Lyssna på föreläsningar och poddar.
Delta i kurser och workshops.
Res och upplev nya kulturer.
Prata med människor från olika bakgrunder.
Reflektera över dina egna erfarenheter och åsikter.
Bildning är inte bara en personlig strävan, utan det är också en viktig del av ett demokratiskt samhälle. Bildade människor är bättre rustade att delta i den offentliga debatten och att fatta välgrundade beslut.

Här är några exempel på vad bildning kan leda till:

Ett mer nyanserat och reflekterande sätt att tänka.
En ökad förståelse för olika kulturer och perspektiv.
En bättre förmåga att kommunicera och argumentera.Ett mer engagerat deltagande i samhället.

Att vara bildad är en värdefull egenskap som kan berika ditt liv på många sätt.

Sanningen i vitögat

Av , , 9 kommentarer 4

Leende damen

Tjocka gubben från Blekinge

Det finns ingen eller noll anledning för de som tror, att anse annat än den egna sanningen när lögnen ser ut att löna sig. Samma förhållande gäller för överdriften som är lögnens lilla kusin. Det finns många exempel på detta.

Hur var det med den lilla farbrorn som så gärna ville bli kung och lovade en gammal dam att inte under några villkor ha med fulingar att göra. Eller tjocka farbrodern från Blekinge som lurade bland annat ungdomarna att bensinen skulle bli jättemycket billigare. Så gjorde även leende damen som lurade morsan och farsan att det skulle få fett mycket pengar tillbaka för dyr ström lagom till julklappsköpet. Ärligt talat det gick vägen för dem utan några betydande konsekvenser. Varför skulle då godtroget folk börja misstro.

Som journalisten och upphovsmakaren till Billingcat Eliot Higgins menar och säger i citat från Västerbottens Kuriren, 2024-03-09.

”Higgins påpekar att det finns ”noll anledning” för den generation som växer upp med sociala medier att återvända till den gamla sortens informationsstruktur. Enligt honom är botemedlet mot det han kallar ”algoritmisk radikalisering” mångbottnat och grundar sig i att bryta ett historiskt ”vi mot dom”-tänkande.

– Vi behöver ta tag i de kulturella och sociala frågorna i samhället innan vi på allvar kan hitta en lösning för information och propaganda och att folk upplever splittring. Men det är svårt, så vi struntar i det och säger att ”det måste vara Ryssland som ligger bakom” för de är ”de onda” och därför kan vi inte påverka något.”

Filosofen Åsa Wikforss har använt begreppet försanthållande när det gäller människors förmåga och benägenhet att förhålla sig till vad de anser vara sant. Jag kan rekommendera hennes bok “Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender”, där hon behandlar fakta, kunskapsresistens och psykologiska mekanismer bakom detta.

När informationen inte endast kommer via gamla traditionella väger utan horisontellt via sociala media och delningar där allt är tillåtet blir nyheter och sanningar vad mottagaren själv helst håller för sant.

Med AI-verktyg kan numera röster, filmer och bilder skapas som inte är sanna. Vi lever redan i en falsk värld där sanningen är ytterst svårfångad.

Jag får nynna på sången ”Vem kan man lita på?” av Björn Afzelius.

 

Moral, juridik och sanning

Av , , Bli först att kommentera 4

Sanningen och moralen i vitögat.

För mycket länge sedan i början av mitt arbetsliv frågade jag affärsjuristen i ett större företag där jag jobbade om hans uppfattning i en viktig fråga för mig. Det första han sade var ”det beror på”. Detta har följt mig hela livet och visat sig vara både sant och gångbart.

Jag läste idag en artikel i Västerbottens Kuriren 2024-03-06 om ansvaret för trafikdödade renar efter vägarna. Tre parter uttalar sig. En renägare, en jurist från en intresseförening, polisen och Trafikverket. De har skilda meningar om ansvaret för trafikdödade renar efter vägarna. Juristen säger ”om renen ligger på vägbanan är det rent juridiskt polisen eller Trafikverket via underentreprenör som hart ansvaret att flytta den till en trafiksäker plats”. Trafikverket menar ”enligt ett styrdokument från Trafikverket är det den berörda samebyn som ska ta hand om eventuell transport och avlivning”. Renägaren säger ”Jag tycker att det är upp till polisen och trafiksäkerhetsföreningen. Det är en trafikolycka och då skall polisen vara där. Polisen har lagt över det på renägaren och det tycker jag är fel, …”. Polisen säger ”Det är deras djur och deras skyldighet. När en bondes ko blir påkörd så är det bonden som tar bort sitt djur därifrån”. Fyra parter med sina skilda intressen och tolkningar.

Vad blir reaktionen och uppfattningen för dem som läser artikeln? Läsaren bildar en egen uppfattning grundad på sitt försanthållande av dessa fakta från reportaget. Kanske attityden och tilltron till renägare alternativt polisen, Trafikverket alternativt juristen styr förhållningen? Ibland styr den egna uppfattningen om vad som tros vara sant ställningstagandet till fakta. Sanningen kan också inte sällan kräva mer fördjupad kunskap om förhållande och området för att kunna tolkas än vad läsaren själv faktiskt har.

Ju svårare det uppfattas att tolka rätt och fel desto mer kommer den egna moralen högst sannolikt att styra ställningstagandet. Då kan det låta så här; Det är klart att renägaren ansvarar för trafikdödade renar efter vägen. Juristen måste väl ha rätt? Polisen kan ju inte ha fel? Eller att Trafikverket måste ju ta ansvar för trafikdödade renar. Som sagt, det beror på.

 

Hitta vidare

Av , , Bli först att kommentera 0

Detta är ett filosofiskt inlägg säger jag redan från början. Hur skall vi navigera oss fram i den svårighetsdjungel som för närvarande råder omkring oss. Vi sitter på första parkett och ser bland annat fruktansvärde geopolitiska kriser med krig och annan bedrövelse. Det finns naturligtvis dem som jag tycker mig se. Det är mycket som kan ses. Det framstår inte alltid som sant. I värsta fall får vi hålla oss till troligt eller i bästa fall sannolikt.

På nära håll känns de ekonomiska utmaningarna för hushållen mycket tunga. Nationalistiska krafter på den yttersta högerkanten flåsar människor iskallt i nacken. För att känna den iskalla vinden behöver man inte luta sig till höger en enda centimeter. Lägger man sedan på miljöhotet börjar det helt enkelt bli för mycket att ta in och svälja. Med viss avsikt har jag underlåtit att räkna upp allt.

Det filosofiska tänkanden om moralen, kunskapen och tillvaron kan hjälpa oss att förstå och hantera komplexa frågor. Genom att filosofera kan vi bättre navigera i livet och ställa oss inför frågor kring rätt och fel, sant eller falskt. Avsikten kan vara att förstå och hitta vägar att inte tryckas ner och att känna tilltro till framtiden och den rådande tillvaron. För många kan det tyvärr ligga nära till hands att känna sig sorgsen och nedstämd.

Jag vill hitta ett nytt sätt att se på tillvaron. Det är jag sannolikt inte ensam om. Sjuttiotalet hade sitt gröna vågen. Under åttio-talet gick det uppåt. Sedan följde några decenniers varierande baksmällor. Ser jag tillbaka omkring sextio år förefaller den tiden närmast som romantiskt. Det mesta kändes möjligt. Andravärldskriget var över femton år tidigare. Nu skulle det mest bli bättre. Det blev bättre och det blev annorlunda. Men sådana skeenden varar inte för evigt. Ni vet jag det.

Utmaningen blir att se det goda och positiva i tillvaron. Skall jag bli buddhist? Eller finns det en tro att tro på? Ingen får det gratis även om det handlar som synsätt, idéer eller hur att förhålla sig.

Skrämma upp folket

Av , , 3 kommentarer 3

Rädslan är härskarens verktyg

Vissa delar från detta inlägga kan tros vara citerade ur handboken om ”Hur man håller ett folk på mattan” eller hur Putin ser på saker och ting.

”Skrämma folk” förekommer i en lång rad mediakanaler, sätt och språk. Det kan vara i traditionella media, sociala media, debatter och via botar (ett datorprogram som kan utföra automatiskt operationer).

Skrämma upp folk är ett sätt att hålla dem på mattan så att de inte ställer till med oreda genom att protestera mot den rådande makten. Skrämsel är även ett verktyg i den fascistiska verktygslådan. Dock är alla som ”skräms” naturligtvis inte fascister.

När det är kriser i samhället och stora samhällsproblem kommer i dagen och eskalerar såsom kriminalitet av olika slag blir det näst intill tillåtet med restriktioner och aktiviteter som inte annars skulle accepteras. Det är bland annat därför som det inte sällan som politiska krafter vill göra gällande att det finns särskilt skyldiga till eländet och gärna pekar ut dem. Då kommer insatser till pass som inte sällan är rättsosäkra och även blir diskriminerande av godtycklighet.

En trygghet i ett samhälle är det nationella medborgarskapet och för dem som invandrat eller för flyktingar är det uppehållstillstånd. När det permanenta uppehållstillståndet blir osäkert och ett nationellt medborgarskap skulle kunna tas ifrån människan är samhället i förfall. Då kommer människor att leva som undersåtar hos de härskande.

Skulle en politiker säga något i stil med ”Den som är medborgare borde förväntas främja vår politiska gemenskap på det sätt som är mest lämpligt för medborgaren i fråga.” är det mycket illa.

Hur medborgares skyldigheter skall uppfyllas och tolkas skall inte politiken göra utan tolkningen skall medborgaren stå för. Det skall även vara den befintliga rättstolkningen som skall styra samhället.

Vad var det en minister sade? ”…vissa yttranden som äventyrar våra grundläggande värden skall kunna utgöra grund för utvisning och då får det ju viss betydelse för hur man yttrar sig och hur man agerar”, Rapport 2023-11-21.

 

Bilder av Copilot & Image designer

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag frågade i dag AI funktionen Microsoft Copilot om att skapa en bild av ”åsiktsfrihet”. Nedan är svaret och bilden. Så kan det gå till när man gör det lätt för sig. i detta fall är resultatet trovärdigt.

Detta tyckte Copilot om åsiktsfrihet.

”Jag ska försöka skapa det. Åsiktsfrihet är en mänsklig rättighet som innebär att varje person har rätt att uttrycka sina åsikter, tankar, och idéer utan att hindras eller bestraffas av staten eller andra aktörer. Åsiktsfrihet är grundläggande för demokrati, yttrandefrihet, och medborgerligt deltagande. Åsiktsfrihet är ett tema som har varit viktigt i många historiska och nutida rörelser och konflikter. Här är min bild på åsiktsfrihet.”

 

Yttrandefrihet av Copilot.

Därefter frågade jag Copilot om ett annat begrepp ”yttandefrihet”. Då fick jag denna bild.

 

Bild av Image creator Designe.

Microsoft har en annan särslild bildgenerator. Image designer, som jag frågade om en bild av en ”ledsen männmiska”.

Börja inte med nyheterna

Av , , 2 kommentarer 2

Jag undrar vilka som skall presentera upplyftande och positiva ting i sammanhangen med alla tråkigheter? Just nu är det tungt med den kriminella invasionen av Ryssland i Ukraina, kriget i Gaza, Jemen, Röda havet, gängkriminaliteten, landet och människornas ekonomi etcetera, etcetera. Naturligtvis kan vi inte blund för allt detta men det känns ibland lindrande att blunda en stund. Och ännu mera tungt för en pandemi satte även sina spår.

Naturligtvis måste man börja med att vara något av sin egen lyckas smed. Det är ingen annan som gör jobbet åt en. Flera vädjar sannolikt till ”gud i himlen” om tröst. Några andra har sin tillit till ”fan i helvete” om att ge igen och skrämma upp folk. Några andra ser ljusningen i regeringen eller dem som i huvudsak faktiskt styr eller sägs styra regeringen. En del tror att det är andra vilka de säger är mindre värda människor som är skyldiga till stora samhällseländen. Men tro inte på allt. De ljuger ofta. Precis som några denna gång slog rekord i falska vallöften. Jag skulle egentligen inte prata politik men ibland får man för sig att allt är sossarnas fel eller i alla fall de förra, ännu tidigare.

Någonstans och på många ställen bet lögnen sig fast och fejknyheter blev vanliga. Så växte sig en allmän misstro framt.

Låt oss slå fast att Sverige är ett mycket bra land på många sätt trots att krafter finns som påstår något helt annat. Vår uppgift blir att finna och se till allt det positiva som existerar. Det skall jag börja med att göra varje morgon och till och med undvika att starta dagen med att lyssna på nyheter.