Moralisternas uppståndelse saknas

Av , , Bli först att kommentera 2

Moralism är en filosofisk strömning som betonar frågor om rätt eller orätt. Moralister anser att mänskans handlingar bör uppfyllas i enlighet med moraliska principer.

För nutida politiska vidkommanden borde dygden ”ärlig” vara tillämplig och därvid lag känna en stark motvilja inför lögnen. Var det så att man ljög mindre för? Var det så att förr fanns inte de verktyg som nu finns för att distribuera lögner? Nu för tiden finns stora möjligheter att presentera så kallade fejknyheter (fake news). Sociala plattformar, trollarméer och botar (datorprogram som automatiskt kan genomföra operativa spridningar av information, påverkan etcetera). Indoktrinering var dock gångbart både förr och nu. I detta fall menas systematisk påverkan likt hjärntvätt av människors tankar och känslor i religiöst, politiskt eller ideologiskt avseende. Detta uppstår numera via bland annat sociala nätverk och upprepningar i en så kallad åsiktskorridor det vill säga den något smala bredden av olika åsikter som är socialt acceptabla att debattera och dela med sig av.

En normativ gren inom etiken är dygdetik. Dygdetik betonar den etik som innebär goda handlingar. Vilka anses leda till det som är gott (konsekventialism). Dygdetike betonar även människan plikter (deontologi). Det som en annan dygdig människa hade gjort i samma situation är vad som är dygdigt. Då säger ordningsvännerna att vad som därför är dygdigt förblir en bedömning av var och en och att dygder handlar mera om karaktärsdrag än handlingar. Min uppfattning är att de kan uppfattas som sammanhängande.

Men samhället och den kontext som för närvarande gäller blir då normgivande för definitionen av dygdighet. Det är därför som en utbredd normalisering av det som inte tidigare var gott blir förödande. Dygdetikens tre fundamentala begrepp är dygd, praktisk visdom och lycka.

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Moralskam över M, KD och L

Av , , 2 kommentarer 4

Moralskam över Ulf Kristersson/M, Ebba Busch/KD och Johan Pehrson/M som sålt sina själar likt politiska partier i andra länder. Genom att ta ett radikalt högernationalistiskt parti under armarna och burit in dem i regeringshusen (Riksdagshuset) blev dessa politiker medskyldiga. Det är gjordes sannolikt för den hatliknande aversionen mot ”vänstern” och i synnerhet mot de som benämns för ”makthungriga sossar”.

Väljare som var hänförda och lojala sina partier som M, KD och L kunde rimligtvis inte helt förstå att en röst på dem skulle i praktiken betyda en SD-regering.

Det gamla ordspråket ”Säg mig vem du umgås med skall jag säga vem du är?” passar väl in på M-Ulf Kristersson, KD-Ebba Busch och L-Johan Pehrson.

Det är inte svenska folket som har tillsätta SD att helt dominera politiken utan det är regeringspartierna M, KD och L som helt och hållet stått för detta. Precis som i fler andra länder kommer högernationalister till makt genom att få stöd från andra partier.

Högernationalister har kommit till makten i flera länder genom att få stöd av andra partier. Ett exempel är Tyskland där Alternativ för Tyskland (AfD) har fått stöd från andra partier i vissa delstater. Ett annat exempel är Österrike där Frihetspartiet (FPÖ) har varit en del av regeringen vid flera tillfällen. I Italien har Lega Nord, som är ett högernationalistiskt parti, varit en del av regeringen vid flera tillfällen.

Det finns många bevis för att dessa tre partiers företrädare dyrt och heligt lovade att inte ha med det högernationalistiska partiet SD att göra.

Det är inte helt otroligt att vi kan närma oss en moral- och etikkris men å andra sidan verkar dygdetiken inte vara gångbar inom löftespolitiken. Om Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson kommer till sans eller fortsätter visa sina sämsta sidor är skillnaden mellan rätt och fel, bra och dåligt, mänskligt eller omänskligt och gott eller ont diffus.

För att skapa en hållbar politik kan det mycket väl krävas en koalition av partier med SD utanför. Sverige behöver int SD men M, KD och L behövde det en gång för mycket.

2 kommentarer
Etiketter:

Är de Putins elever?

Av , , Bli först att kommentera 3

Nu har visst SD-regeringen anslutit sig till Putins elevkår. Följande skrev jag i ett blogginlägg om att uttrycka sig kritisk mot regeringen. Då undrade jag om inte det var en typisk sak för regimen Putin i Ryssland. Idag rapporterar DN, 2023-11-29, ”Ny lag: Utlänningar måste vara ”lojala” med Putinregimen. En ny rysk lag kommer att tvinga utlänningar att skriva på en ”lojalitetsöverenskommelse” om de vill vistas i landet. Det innebär bland annat att man förbinder sig att inte ”misskreditera den ryska statens politik”.

Visst känns detta igen från Tidögruppen respektive regeringskonstellationen att invandrare och utlänningar skall klämmas åt? Slutsatsen blir att den svenska SD-regeringen lär av Ryssland.

När kan det bli otillåtet att uttrycka kritik mot Tidöpartiernas politik och inte bara komma undan med en utskällning på Facebook? När kan det bli verklighet att ”svenska värden” är lika med vad som uttrycks i överenskommelser mellan SD, M, KD och L?

Ett av partierna har som det verkar även lyckats få genomslag för sin definition av vad som är ”svenskt”. En av dem en riksdagsperson sade till och med att judar inte var svenskar.

”…vissa yttranden som äventyrar våra grundläggande värden skall kunna utgöra grund för utvisning och då för det ju viss betydelse för hur man yttrar sig och hur man agerar”, Migrationsministern i Rapport 2023-11-21.

Uttalandet, åsikten och inställningen låter något som Erdoğan, Putin eller Orbán kunde säga. Kom inte med åsikter vi inte gillar skulle dessa ha sagt. Nu menar en minister på samma sätt. Hur svårt kan det vara att inte känna igen detta från andra stater?

 

 

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Varningsklockor hörs tydligen inte

Av , , 5 kommentarer 3

Varningsklockor hörs tydligen inte tillräckligt väl på den högre sidan. Det kan därför vara en nedsatt förmåga på vänster öra när dessa inte hör det som sägs och skrivs. För nästan ett och ett halvt år sedan debatterade jag över vilka som bar ansvaret för att SD och den högernationalistiska ideologin och dess politiska program lyfts fram och fick gehör. De fick inte gehör från folk i allmänhet utan i stället genuint stöd från M, KD och L. Börjar det nu synas för dem som inte tidigare såg?

Demokrati innebär både att inte vilja befatta sig likväl som att befatta sig. Jag har av den högra sidan kallats för odemokratisk för att jag inte på något sätt vill sympatisera med Tidöslottets resultat. Tänker mina kritiker att Sverige redan är ett radikalt högernationalistiskt land och att jag därför är regimkritiker som inte tillbeder SD-regeringen? Notera att jag menar SD-regeringen och inte SD och regeringen eller Regeringen och SD. Snart kommer sannolikt SVT att felsäga sig och säga SD-regeringen. Om en SD-politiker under en presskonferens står i talarstolen bakom en pulpet med skylten Regeringen skulle det faktiskt inte vara en felsägning.

Tyvärr kommer Jimmie Åkesson med högsta sannolikhet att trappa upp sina uttalanden för det sker det som han troligen vill skall ske, att många upprörs och är emot och att dem som är för applåderar. Bäste Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson ni har lämnat ert samtida bidrag i likhet med vad gjorts i flera andra länder i nutidens historieskrivning.

Hur gick det till när Sverigedemokraterna så att säga tog sig ”ensamrätt” på definitionen av vad som är svenskt?

5 kommentarer

Tretton månader tog det

Av , , Bli först att kommentera 4

Tretton månader tog det för statsministern att bekänna vad ”katten släpat in”. Det som är överraskande är inte att statsministern nu har sagt vad han menade om Åkessons uttalande om att riva religiösa byggnader. Det som är ständigt överraskande är att han inte sagt ifrån om den vidriga framfart SD gör.

”Statsministern anser att Åkessons ord var ansvarslösa av flera anledningar. – Det får resten av världen att tro att Sverige är emot muslimer i allmänhet, att vi sår split och splittring i samhället mellan olika grupper. Det tycker jag är dåligt att göra i den farliga tid vi befinner oss i just nu. Nej, det är inte en ”bra poäng” utan ett försök att smeta Islamism på alla muslimer. Alternativet till att riva moskéer och avskaffa religionsfriheten är att inte riva moskéer och ha kvar religionsfriheten”., TT, 2023-11-28. Nu är det dags för regeringspartierna M, KD och L att helt enkelt säga ifrån om det törs. Annie Lööf gjorde det innan valet och hon fick verkligen lida för det.

SD har gjort det mesta för att jaga muslimer. Islam är världens näst största religion. SD tycks dra alla muslimer över en kam. Det är gement fegt att statsministern inte sagt ifrån till SD tidigare.

Ingen av de tre regeringspartierna törs säga ifrån om de rasistiska och diskriminerande uttryck som SD utövar. Är det så att partiledarna för regeringspartierna inte har märkt något i stil med ”det inträffade i så små portioner att vi inte märkte något”. Detta känns igen från en annan tid. säg i från annars lutar det mot ett rasistiskt statsskick, Se Rasistiskt statsskick på väg? | Villy Hansen (vk.se)

Jag har sagt det tidigare. Det krävs inte ett högernationalistiskt parti för att få ordning på ett lands stora problem vilka de vara månde. Det räcker med politiker som förstår hur det skall gå till. I dagarna har S bekänt färg. Det kan båda bra.

Det är inte svenska folket som har tillsätta SD att helt dominera politiken utan det är regeringspartierna M, KD och L som helt och hållet stått för detta. Precis som i fler andra länder kommer högernationalister till makt genom att det får stöd av andra partier. Högernationalister har kommit till makten i flera länder genom att få stöd av andra partier. Ett exempel är Tyskland där Alternativ för Tyskland (AfD) har fått stöd från andra partier i vissa delstater. Ett annat exempel är Österrike där Frihetspartiet (FPÖ) har varit en del av regeringen vid flera tillfällen. I Italien har Lega Nord, som är ett högernationalistiskt parti, varit en del av regeringen vid flera tillfällen.

 

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Frågetecken, frågetecken och åter frågetecken…

Av , , Bli först att kommentera 4

Otaliga frågetecken kan resas inför åsiktsbaletten, politiska påståenden, löften och utfästelser och mycket annat som inte fått sina trovärdiga svar. Förnekelser av sådant som finns i skrift och i trovärdiga bild- och ljudupptagelser lämnar också frågetecken om hur detta är möjligt utan några som helst konsekvenser.

För omkring tio år sedan fick jag ett uppdrag från ett politiskt parti att under en helg föreläsa i ämnet med rubriken ”Hur man uppträder som en trovärdig politiker”. Nyligen gick jag igenom föreläsningens dokumentation och kunde konstatera att moralen hos åsiktsbaletten och i det politiska tillvägagångssättet ofta blir exempel på dekadans och moraliskt förfall.

  • På vilket sätt är det sant att Liberalerna i regeringen är liberalismens ”vakthund” som partiledaren påstår?
  • Hur har de partiledare som inför senaste riksdagsvalet garanterade och svor att inte ha något med SD att göra har uppfyllt sina löften?
  • Är det trovärdigt som en partiledare påstår att Socialdemokraterna går islamisternas väg?
  • Vad betyder det att partiledaren för Sveriges näst största parti sagt att moskéer borde rivas?
  • Vad är orsaken att ingen i regeringen återrapporterar några som helst framgångar och fördelar med invandring trots att de finns?
  • Hur kommer det sig att det är populärt och legitimt att utvandra från Sverige men att många politiker inte anser att invandrare är önskvärda?
  • Är det sant som många politiker påstår att Sverige är ett dåligt land att leva i?
  • Vad betyder det att en religionskrigare mot islam och utskottsordförande i den svenska Riksdagen generellt beskyller invandrare för flera av samhällsproblemen?
  • På vilket sätt bidrar det politiska etablissemanget i dag till ökning av politikerförakt?

På vilket sätt skulle följande påståenden inte vara hållbara; Den så kallade polariseringen i den politiska debatten är till synes en etablerad metod att framföra åsikter. Det har faktiskt visat sig vara en framgångsrik metod att inte hålla löften, att lova för mycket och att därefter ibland försvara sig med att ”verkligheten dök upp”.

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Skrämma åsikter från folk

Av , , Bli först att kommentera 4

Har de presenterat obekväma åsikter? Har de retat upp dem till höger?

Svenska grundläggande värden, är det högervärden? Felskrivning av mig, borde vara högre värden.

När kan det bli otillåtet att uttrycka kritik mot Tidöpartiernas politik och inte bara komma undan med en utskällning på Facebook? När kan det bli verklighet att ”svenska värden” är lika med vad som uttrycks i överenskommelser mellan SD, M, KD och L?

Ett av partierna har som det verkar även lyckats få genomslag för sin definition av vad som är ”svenskt”. En av dem en riksdagsperson sade till och med att judar inte var svenskar.

”…vissa yttranden som äventyrar våra grundläggande värden skall kunna utgöra grund för utvisning och då för det ju viss betydelse för hur man yttrar sig och hur man agerar”, Migrationsministern i Rapport 2023-11-21.

Uttalandet, åsikten och inställningen låter något som Erdoğan, Putin eller Orbán kunde säga. Kom inte med åsikter vi inte gillar skulle dessa ha sagt. Nu menar en minister på samma sätt. Hur svårt kan det vara att inte känna igen detta från andra stater?

P. S. Snart säger väl SVT fel när de skall säga ”SD och regeringen” och i stället säger ”SD-regeringen”.

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Rasistiskt statsskick på väg?

Av , , 11 kommentarer 6

Detta handlar om att begränsa yttrandefriheten för en del av befolkningen, nämligen invandrare. Hur svårt kan det vara att förstå att detta är rasistiskt.

”I det här lägen handlar det inte om att censurera personer men indirekt gör det ju så att i vissa yttranden som äventyrar våra grundläggande värden skal kunna utgöra grund för utvisning och då för det ju viss betydelse för hur man yttrar sig och hur man agerar”, Migrationsministern i Rapport 2023-11-21.

Detta är ett skrämmande rättsosäkert sätt att lägga munkavle på människor. Även om det handlar om en utredning att lättare kunna utvisa invandrare är det naturligtvis ett tillfälle att yttra sig och ha åsikter om den sådan kommande möjlig lag.

Grunden i yttrandefriheten är att kunna bli emotsäga och att även säga sådant som inte är populärt hos dem som anser helt annat. Även den som har uppehållstillstånd i Sverige skall kunna säga emot och ha en helt annan åsikt. I annat fall är statsskicket rasistiskt och rättsosäkert. Att alla även invandrare inte får innefattas av yttrandefriheten är att nedvärdera dem som inte är svenskar.

Kritiken mot definition på rasism

Nu är att förvänta sig den vanliga kritiken mot definitioner av rasism. Man kan verkligen undra över varför den ofta är så kompakt och frekvent. Eller som ofta kan läsas. ”Jag är inte rasist men…” Ingen vill vara rasist. I synnerhet inte dem som är rasister eller beter sig rasistiskt.

 

Jan Eliasson skriver på X

Utdrag ur artikel 15 i deklarationen om mänskliga rättigheter 10 december 1948. Alla har rätt till en nationalitet. Ingen skall godtyckligt berövas sin nationalitet (”No one shall be arbritralily deprived of his nationality”.

Definitioner av rasism

Friends säger

2023-11-22, https://friends.se/kunskapsbanken/fakta/vad-ar-rasism/

Vad är rasism?

Det är rasism att bli utsatt för kränkningar och mobbning på grund av sin hudfärg, religion, etnicitet eller kultur. Rasism bygger på fördomar och stereotypa tankar om hur vissa människor och grupper är eller bör vara. Dessa idéer har sin grund i rasbiologi, där människor delas upp i raser och tillskrivs olika egenskaper. Vår historia har bidragit till rasistiska strukturer i samhället som leder till att människor behandlas orättvist.

Rasism och normer

En norm kan förklaras som en osynlig regel eller förväntning på hur vi ska vara, se ut, tycka eller tänka för att passa in. I Sverige har det länge varit en norm att ha vit eller ljus hudfärg. Personer som har vit hudfärg ses som det ”normala”, vilket kan leda till att personer med annan hudfärg kan bli utsatta för rasism.

Hur tar sig rasism uttryck?

Rasism kan ta sig uttryck på många olika sätt. Ofta sker det i form av taskiga kommentarer, till exempel att använda ”n-ordet”, eller att någon anses vara mindre svensk än andra på grund av sin hudfärg. Det kan även ske mer subtilt som till exempel om en lärare återkommande bara ger ordet till elever med ljus hy.

Det kan också handla om förväntningar på att någon ska vara på ett visst sätt eller ha vissa intressen kopplat till vilket land personen eller hens familj kommer ifrån eller vilken religion de har.

Röda Korset säger

2023-11-23, https://www.rodakorset.fi/vart-arbete/verksamhet-som-motarbetar-rasism/vad-ar-rasism/. ”Som begrepp betyder rasism nedvärderande av en grupp människor exempelvis på grund av etnisk härkomst, hudfärg, nationalitet, kultur, modersmål eller religion.”

 

 

11 kommentarer
Etiketter: , ,

Ringer först frågar sedan

Av , , Bli först att kommentera 2

Jag läser SVT Nyheter från igår om att skicka SMS innan man ringer vilket skulle vara den nya etiketten Ring inte! Åtminstone inte utan att skicka ett sms först, för att berätta att du ska ringa. Så lyder de nya etikettsråden för mobilen. Kulturnyheterna pratade med Debrett’s etikettsrådgivare Liz Wyse. ”– Folk blir i högre grad störda av att telefonen ringer, säger Liz Wyse, som tagit fram råden, till SVT”.

Skall jag höra av mig för att få tillåtelse att ringa om jag önskar ringa? Aldrig! Dem som känner sig störd av att telefonen ringer kan stänga av telefonen. Hur svårt kan det vara.

Dessutom. Dem som sällan svarar ringer jag till slut inte mer. Kanske det är för att de inte vill prata med mig? Men å andra sidan ringer jag inte så ofta till särskilt många.

Bli först att kommentera
Etiketter:

Utan konkurrens bygga lägenheter

Av , , 2 kommentarer 2

Att bygga lägenheter är att driva verksamhet utan märkbar konkurrens på en marknad med ständigt betydligt större efterfrågan än utbud. I ett exempel i Lycksele beräknades hyrorna men blev minst tjugo (20) procent dyrare. Sannolikt gjorde detta inte något för möjligheten att få hyresgäster?

Att bygga lägenheter vare sig det är bostadsrätter eller hyresrätter är som i livsmedelsbranschen. Man skjuter kostnaden på nästa led.

”…vi smög ut dem i dag, säger Peter Lindholm, vd på Lycksele bostäder”, VästerbottensKuriren, 2023-11-18.

Känn på den ”…vi smög ut dem i dag,…” Hur svårt kan det vara att var VD i ett sådant bolag när man måste ”smyga” ut det man vill sälja/erbjuda? Detta är likt Vakin och flera andra. Allt utan konkurrens eftersom kunderna har svårt att välja bättre alternativ. I en annan miljö handlar det om att effektivisera och hitta helt andra affärsmodeller annars får man lägga ner eller gå i konkurs.

2 kommentarer
Etiketter: