Människan bakom valet

Av , , Bli först att kommentera 3

Valet är ibland ”pest eller kolera”.

Valet är frivilligt med konsekvanser.

 

Inte sällan reflekterar jag om människan bakom valet och de beslut som en och annan människa fattar. Hur grunder de sina beslut och vad driver dem? Att med skygglappar undvika se ödesdigra konsekvenser av ett ställningstagande grundar sig sannolikt ibland på okunskap, faktafel, bedömningsfel och inte minst motivfaktorer. Vad gör inte en politiker för att få en position denna siktat på? Vad gör inte en människa som tycker illa om allt från invandrare till vissa religioner? Missnöjespartier vilka vissa partier uppträder som lockar inte sällan till sig sympatisörer som anser sig råkat illa ut i samhället eller är rädda för att komma att råka illa ut?

Allt för många i samhället går med näven knuten i fickan och väntar på att ge igen? På ytterkanterna i det politiska landskapet samlas de, både sympatisörer och politiska partier. Om en viss politik ligger mycket långt till vänster dyker den nästan upp på den högra sidan på så sätt att dem på den högra sidan blir sympatisörer. Putin verkar ha många sympatisörer från ytterhögern. Även Kim Jong-un Nordkoreas diktator har sympatisörer från höger.

En gång fick Ny Demokrati sympatisörer på grund av höga matpriser. SD fick stöd på grund av möjligheten att en ville bli statsminister och den starka aversionen mot ”sossar”. Ett liberalt parti som skulle spela ”liberalismens vakthund” svek för att få regeringsplatser. Det finns ibland fog för att ha köpt ”grisen i säcken” när det inte från början framstår vad som kommer att gälla. Lögnen som politiskt vapen kan ge en gris i säcken för den som trodde annat.

Kanske man borde låta varningsklockor ringa när man ser att de ringer men inte vill lyssna på dem? Ordspråket ”säg mig vem du umgås med skall jag säga vem du är” äger sin riktighet. Våga gärna dra dessa slutsatser.

Innanför skinnet på folk

Av , , 4 kommentarer 3

Olika värderingar på bussfärden

Nu kryper de innan för skinnet på folk de inte kan fördra. Jag var bland de allra första att kalla dem kulturrasister men nu angriper de folks inre känslor och värderingar. De anbefaller ”svenska värderingar”. De påstår även att ”svenska värderingar är hotade” och menar att det finns ”en ”överordnad kultur som alla måste anpassa sig till”. Några få av dem tog initiativet fram för näsan på de andra att definiera ”svenskhet”. Är det svårt att förstå hur dessa nu vill styra en stat likt både Vladimir Putin, Kim Jung-il och flera andra genom att bestämma hur folk skall tänka, känna och göra. Det verkar inte räcka med att följa vår lagstiftning.

Varför ringer varningsklockorna för så få? Varför kallas dem som protesterar mot denna överhet för vänsterorienterade när de helt enkelt bara är vanliga förnuftiga och sympatiska medmänniskor?

Integrera inte assimilera

Av , , 1 kommentar 1

Den Arabiska hästen i Dalarna

För dem som flyttat eller flytt till Sverige av någon anledning bör det räcka med att rätta sig efter svensk lagstiftning. De värderingar som bör förväntas av alla människor som befinner sig i Sverige är att vara mänsklig, sympatisk, hövlig, respektfull, ha en grad av generositet, behandla alla människor lika och med respekt och liknande goda ting.

De så kallade ”värderingar” som kallas för ”Svenska” är i egentlig mening inte Svenskar ensamma om att ha. Som exempel kan jag nämna att en av mina värderingar är rättvisa och den är väl svensk, dansk, tysk, engelsk, spansk och så vidare. Svenskar har inte monopol eller ensamrätt på vissa värderingar.

Om man flyttar till Sverige handlar det om att integreras och inte assimileras genom utplåning eller undanhållande av sin egen annan kultur så vitt den inte bryter mot den svenska lagstiftningen. ”Medan assimilering innebär att människor helt ger upp sin egen kultur till förmån för en annan, betyder termen integration aktiv inkludering av människor som av olika anledningar är utestängda.”, 2024-06-29, larshjalmered.se/vad-betyder-assimilering-forklarat/

Fel i ekvationen

Av , , 2 kommentarer 2

Ekvationen hela Sverige vill växa går inte riktigt ihop för alla kommuner eller platser kan inte växa på samma gång. Arbetskraften lockas från alla håll till alla håll. Det finns arbete men inte alltid där andra vill bo. Det finns arbete där andra vill bo men ingenstans att bo där. Oavsett politiken med invandring skall Sverige dräneras på dem som vill flytta till landet. Den ekvationen går inte heller ihop. Barnafödandet är mycket lågt ur historiskt perspektiv, de äldre blir allt fler och färre tillåts flytta hit och den ekvationen går heller inte ihop.

Var skall människorna och bostäderna komma från?

Avsluta experimentet

Av , , 4 kommentarer 4

Några gör blågula politiska experiment.

Experimentet med högernationalism bör snarast upphöra. M-KD-L har låtit det svenska folket få vara försökskaniner i ett politiskt experiment. Som belöning fick de regeringsmakten. För M-KD-L var den näst intill ovärderlig. Det håller inte med att endast ”tycka lika” i det man tycker lika om för då får man med mängder av moralisk smuts och ohyra. För att bekämpa kriminalitet behövs inte den yttre högern utan det räcker med att bekämpa kriminaliteten. För att få ordning på invandring och integration behövs inte SD utan det räcker med att skapa en balanserad och riktig integration. Det handlar inte om höger eller vänster utan om rätt politiskt arbete. Jokersson och gänget har påpassligt nog bekänt färg genom gränslös skamlöshet.

Nationalismens fasor

Av , , 2 kommentarer 3

Nationalism.

Ej heller kommunism får underskattas som en faslig fara.

Nationalismen kan uttrycka sig i olika former men i den avskyvärda formen gav den katastrofala uttryck under andra världskriget. De historielösa eller glömska bortser från nationalismens i vissa fall katastrofala följder. ”En stat, ett folk…” kan mycket väl betyda att andra blir mindre värda. ”Ut med dem…” låter omänskligt och grymt men döljer under ytan en förkastlig syn.

P. S. Jag fick en insiktsfull kommentar om även kommunismens fara genom tiderna. Sannolikt finns den ingen ofarlig version av radikal kommunism.

Kulturfrihet berikar

Av , , Bli först att kommentera 4

Dem som av olika skäl invandrar till Sverige skall naturligtvis få behålla sin kultur, värderingar och religion. Förutsättningen för att bo i Sverige skall vara att respektera det som är svenskt och även andra kulturer och värderingar. Dessutom skall dem som vill bo och leva i Sverige rätta sig efter svenska lagar. Det skall inte handla om att assimileras utan att integreras i vårt samhälle.

I dag träffad vi våra vänner från Eritrea som behåller sin kultur men anammar mycket av det svenska. Om man kommer från ett annat land måste man inte leka fågeldansen på midsommarafton eller gilla surströmming. Krav på att invandrande människor skall lägga sin kultur bakom sig är kränkande. Kränkande är även damen som ville att dem som visade sin flagga från landet de kom ifrån när de tog studenten skulle tänka på vad den svenska flaggan betyder i fråga om all den ”gratis utbildning de fått”. Det finns helt enkelt för mycket rasistiska indikationer i vårt land.

Jag hoppas verkligen att typ SD folk och annat likasinnade helt enkelt låter bli kåldolmar, pizza, kebab, bara kör Volvo (oj), inte heller reser utomlands utan att ha all svensk mat och dryck med sig. Dessutom behöver de respektera alla  värderingar och den kultur som finns i detta land oavsett religion. Vad sägs om det?

Andra värderingar och andra kulturer är berikande. Många av dem på den yttre högra kanten verkar tro att för varje muslim förlorar vi något svenskt vad det nu kan vara som år svenskt. Våra Eritreanska vänner äter injera och det har inte tryckt undan något av det svenska och danska jag har. Injera åt vi sist vi var och hälsade på dem och dagen efter gick det bra att äta Kalles kaviar till ägget.

Retorisk cirkus

Av , , 8 kommentarer 3

Varför kallas all nästan kritisk media för vänsterorienterad media? Sannolikt för att kritiskt granskande högerorienterad media existerar knappast. Om det nu skulle finnas tillstymmelse till kritiskt granskande högerorienterad media varför har den inte så mycket att säga som de så kallade vänsterorienterade medierna? Sannolikt ligger det till på det sättet att när högern blir kritiskt granskad kallar den granskarna för vänsterorienterade och inget annat och när vänstern blir granskad kallar den granskarna för högerorienterade. Det framstår nästan som att epiteten liknar en ordlek.

Jag kan undra över varför ETC är den media som granskar makten mycket väl. Att kalla granskningar för politiska är helt naturligt varför det inte håller som en invändning mot granskningar att säga att de är ”politiska”. Medial granskning har naturligtvis ofta en politisk agenda. Man undra vilken sida som slår hårdast mot den motsatta sidan? Är det ”vänstern” eller ”högern”? Om DN granskar den högra sidan kallas den ofta för ”högerblaska”. Det hela liknar endast en retorisk cirkus.

Kortare arbetstid för bättre hälsa

Av , , 2 kommentarer 3

Utsliten i jobbet

Detta jobb kan också vara utslitande

Högst sannolikt kan många arbeta 4-dagarsvecka utan att det kostar mer för arbetsgivaren.

Jag har aldrig jobbat övertid under mina årtionden som tjänsteperson trots att jag varit till och med VD i flera företag, förvaltningschef etcetera. Det beror på att jag gärna velat ha ett bra privatliv. Detta låter kanske alldeles för smart. Till och med smartare än jag. Detta har lett till att jag gjort allt för att inte slarva med tiden, försökt räkna ut hur något skulle kunnat göras effektivare, undvikit nödvändiga uppgifter. Dock har jag inte varit så kallad ”fritidsorienterad” eller rättare sagt helt enkelt lat.

Själv har jag naturligtvis aldrig behövt någon arbetstidsförkortning utan jag har använt tiden till att inte jobba övertid. Däremot finns det många andra som skulle behöva kortare arbetstid.

Om man ser till hur en dag förlöper för många kan det handla det en betydande del ineffektiv tid. Det vill säga tid som inte används direkt till produktivitet i de uppgifter man är satt att utföra och åstadkomma. Detta gäller naturligtvis inte alla yrkesgrupper. Se exempelvis på dem som arbetar inom vården som sällan inte har tid att ens gå på toa när de precis vill.

” Förutsättningarna för en generell arbetstidsförkortning har aldrig varit bättre, skriver Anna Troberg, förbundsordförande i DIK.” ” Smärtgränsen är nådd. Med ökad stress, rusande sjuktal och allt högre pensionsålder går ekvationen inte längre ihop. Grundproblemet – att människor jobbar sönder sig – går inte att lappa och laga bort. En stor del av lösningen stavas generell arbetstidsförkortning. Det förstår svenskarna. Särskilt de två grupper där stödet för arbetstidsförkortning är högst: kvinnor i familjebildande ålder som ofta axlar det tyngsta ansvaret för hem och barn, samt yngre mellan 20–29 år som börjat förlora hoppet om att någonsin få gå i pension.” skriver förbundsordföranden Anna Troberg, DIK i en debattartikel i VK 2024-05-20.