Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Obegåvat och rätt

En riksdagspolitiker kritiserade media (journalister) för att de belyser miljöfrågan för stark och det anser politikerna har hjälpt miljöpartiet att komma till tals. Maxwell McCombs formulerade 1972 tillsammans med Donald Shaw dagordningsteorin. Den har blivit en av de viktigaste och mest undersökta teorierna om mediernas makt. I boken Makten över dagordningen: om medierna, politiken och opinionsbildningen, kan man läsa om detta. Riksdagspolitikern har rätt i och med att den mediala agendan styr vad folk i allmänhet tycker är viktiga frågor. Detta till trots att frågorna inte alltid är de viktigaste. Men i fallet med miljön kan det ju sammanfalla. Om man som politiker skulle fördjupa sig lite bättre i forskningen om detta finner man att det är en komplex fråga. På detta sätt blir det relativt obegåvat att utöva detta krig mot journalister, trots att kritiken skulle kunna upplevas som riktig. Men slaget är dömt att förloras.

För den opinionsbildare, politiker eller annan intressepolitiker som vill få gehör för sina uppfattningar är det en gammal och känd teori om hur man för upp frågor på den mediala agendan kallad dagordningen. Om man som jag arbetat i nästan tretton år i en av landets inflytelserikaste intresseorganisationer är detta en känd och använd verktygslåda för hur det går till att styra dagordningen. Och detta vet nästan alla politiker. Frågan är bara hur just miljöfrågan klättrar på dagordningens stege. Är det journalister själva i egenskap av ”miljöpartister” som satt agendan eller är det journalister som reagerat på intressenternas påverkande och opinionsbildande insatser? Flera journalister blev nog Trumpna av denne politikers påståenden. Men det ligger även i sakens natur att journalister i grunden har till uppgift att bland annat granska makten och då lutar man sig till synes något åt vänster. Det som stärker obegåvningen är att Donald Trump gärna utövar detta. Varför det inte gagnar det personliga varumärket att likna Donald Trump i detta hänseende.

Det är just i jordmånen av dagordningen och därmed tillika den mediala agendan man kan utöva påverkan allra bäst. Slut på lektion ett i påverkan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv