Se det positivt!

20180921_053458874_iOSMed denna bild nära i minnet från en vecka i Tärnafjällen förstärks mitt sinne av att det mesta är mycket bra i vårt land. Det gav mig distanserad tid till tänkande. Jag fick ett särdeles viktigt avbrott i upprinnelsen till det makabra spelet om regeringsbildning. När jag nu återvänt till Vindeln, till det i vart fall på ytan lugna Vindeln, återupplivas den nära verklighetens maktspel. Jag skulle gärna vilja att folk i allmänhet inte smittats av den nedstämda politikens retorik om hur illa det är beställt med landet. Så illa är det inte. Men för vissa människor och även grupper är det naturligtvis ytterst svårt. Men om några har det bra beställt kan det förhoppningsvis innebära att vi även kan bidra med jämlikhet, rättvisa, lika människovärde och jämnare fördelning i samhället.

Det här är en filosofiskt betraktelse om den existentiella frågan om att se positivt på tillvaron. Ibland är det ingen som lyfter oss utan det måste vi var och en själva göra. Jag lärde mig en gång av Tina Thörner att man borde inte lyssna på nyheter det första man gjorde på morgonen. Om detta har jag syndat nästen varje dag. Efter ett halvlångt liv redan, har jag sett många missförhållanden, tillkortakommanden och annat oklokskap. Men det får inte skymma eller lägga sordin på mitt sätt att se på saker och ting. Jag skall inte bli en gnällig gammal gamling. Nej. Jag tror att sådant tär på människan inifrån och dessutom belastar omgivningen. Hur smärtsamt är det inte att höra gnället? Detta synsätt innebär heller inte att ”sticka huvudet i sanden”.  Men kan ju blanda friskt genom att se till fem positiva saker innan man ser till en negativ.

Ibland har jag fått en släng av dåligt samvete för min kritiska blick och min grad av misstänksamhet och krav på fakta och källgranskning. Men å andra sidan upptäcker jag även det positiva och fina med samma instrument. Vi är alla samhällsbyggare i mer eller mindre utsträckning med vårt sätt att vara. I bygger och danar som ringar på ett vatten och påverkar därmed det om är runt omkring oss. Tänk på att vi var och en och tillsammans utgör en viktig och avgörande del av omgivningen för andra.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.