Lär er ny politik!

Den tid då ett riksdagsval på ett enkelt sätt kunde peka ut regeringspartier och majoriteter är förbi. Nu handlar det om förmågan att kunna göra en överenskommelse. Väljare skall även veta att det betyder att det parti man röstat på kan komma att kompromissa eller rättare sagt förhandla och fördela sina intressen. Svekdebatter hör inte riktigt hemma i den nya politiken.

Naturligtvis är det så att politisk taktik är en form av rävspel. Därför har jag kallat förhandlingarna för att bilda regering för Svälta räv. Det är inte svårt att bara förstå motiven till olika ställningstaganden och utspel. De är till och med förutsägbara. Alla beslut har konsekvenser. Olika alternativ skall vägas i förhållande till följdverkningarna. Att stänga ute ett visst parti som SD sker av andra skäll än att stänga ute andra partier. Detta är heller inte svårt att förstå, för den ideologi och grundsyn som SD står för skiljer sig avsevärt från alla andra partiers värdegrunder. Naturligtvis vet SD-sympatisörerna själva detta men undviker det naturligtvis. Höger och vänster skiljer även sig åt både historiskt och i nutid. Mittenpartier kan tillåta sig att gå ett steg till höger eller vänster men inte två steg. Det är krafter inom partiets ledning som styr partiledaren, det vet vi också. Men lite mera vilja till överenskommelser skull jag önska. Från och med nu och i framtiden gäller det inte att ha ståndpunkter av det slag som nu finns.

Både forskning och erfarenhet visar hur man bäst kommer överens. Den har även visat att meningsskiljaktigheter om värden är svårare att komma överens om än dem om intressen och tolkningar. Därför vill jag referera till Harvard Negation Project, som är ett forsknings- och utbildningsprojekt (PON) sedan slutet av sjuttiotalet. Politiskt aktiva funktionärer kommer säkerligen inte att hålla med mig. Men varför skulle de göra det, innan de lärt sig den nya politikens spelregler. Jag påminner om att spelreglerna för att komma överens, vare sig det gäller förhandlingar om veckopeng, vem som skall plocka undan disken, få fred mellan nationer eller bilda regering ör de samma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.