Skriv din berättelse

Torgny Lindgren sade till mig en gång ”Orden kommer till mig. Det blir en sida om dagen”. Han kunde ”Konsten att upphöja det ringa”, som är titeln på avhandlingen med samma namn av Marcus Willén. Jag hade faktiskt förmånen att under sextiotalet ha Torgny Lindgren som klassföreståndare i högstadiet i Storfors. Ingen av oss skolkade på vare sig kristendomslektioner eller historielektioner. Torgny kunde konsten att berätta en historia. Sedan skrev han ner många av dem.

Alla som vill kan börja skriva. Det kanske behövs en liten knuff framåt i början. För att börja skriva krävs bara viljan. För att kunna fortsätta krävs det även disciplin och trots allt övning och kunskap. Och för att bli läst krävs dessutom fantasi som blir till en berättelse. Alla kan skriva bara de får chansen och ger sig tid. Jag har därför utvecklat en kurs i att börja skriva. Man får lära sig de viktigaste grundverktygen i skönlitterärt skrivande. Det är även på samma gång en kurs i att fortsätta skriva för den som redan börjat. Det genoms som cirkel i ABF:s regi med start i Vindeln den 13 november.

Jag kan bli bestulen på nästan allt. Tyvärr. Mina tillgångar, mitt anseende och den sociala tillhörigheten. Men ordet kan ingen ta ifrån mig. Ordet, oavsett det skrivna ordet eller det talande ordet. Jag kan ge uttryck för min glädje, min sorg, min fantasi och mina önskningar i ord och meningar. Jag kan även finna glädje, tröst och förhoppningar i vad andra har skrivit. Vad jag under tiden skriver och läser kan ge tankar och reflexioner om viktiga ting för mig. En text är medierande vilket innebär att jag kan stanna upp, gå tillbaka, läsa igen, reflektera och komma till insikt och få andra perspektiv. Genom att läsa vad andra skrivit kan jag bli medveten om det jag kanske inte själv kunnat komma fram till eller formulera. Att skriva och läsa är att vara människa. Det kan hjälpa mig att vara en god människa.

Skrivandet är en mänsklig rättighet som alla borde tillåtas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.