Befolka en berättelse

Människor gillar berättelser. De gillar att både lyssna till dem och läsa dem. En berättade text är betydligt svårare att skapa är rader med en punkt framför, typ PowerPoint. En berättande text eller tal kräver planering och eftertanke men träffar läsaren och åhöraren betydligt bättre och stannar kvar längre. Den berättande texten innehåller i sig själv en viss grad av dramatik utan att upphovsmakaren för den skull särskilt studerat eller använt den dramatiska modellen.

Inom näringsliv och andra organisationer tar man död på intressen som annars skulle kunna väckas med lite finess. Det är som att PowerPoint-bilder ignorerar idéernas djupaste sammanhang. Död åt PowerPoint-bilderna. De vara sig kräver så mycket och ger så mycket. Om du skall förmedla något, övertyga någon så trötta inte ut dem med PowerPoint-prickar. Visst, en bild kan säga mer än tusen ord men se till att ingen riktigt förstår att det skulle vara en PowerPoint-sak.

När jag för åratal sedan började föreläsa om förhandling lämnade jag inte efter mig utskrifter av PowerPoint-bilderna utan en text där allt jag sagt berättades. Numera berättar jag hela tiden små berättelser om det jag vill ha sagt. Det blev något lite svårare men betydligt mera underhållande.  Om ett par veckor kör jag en kurs, cirkel med sex träffar, med titeln ”Skriv din berättelse”. Det startar i Vindeln på hemmaplan. Jag hämtar kunskapen från mina akademiska studier på universitetet och från min långa erfarenhet. Kalla det Storytelling och att befolka berättelser.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.