Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

En eländig historia

I Sverige kommer vi i vinter att åtstramas… Eländes, elände, elände, anlände. Eländes elände. Elände. Åter elände och elände. Från en sketch av Lars Ekborg någon gång i TV på den svart/vite tiden.

Detta är nästan femtio år sedan men inte mycket har ändrats vad gäller eländes elände. Vad kan vi göra för att få slut på eländet? Varje generation som mötts av elände har klarat sig relativt bra rent psykiskt. Men de eländen som dykt upp de senaste decennierna lämnar inte många oberörda.

För varje nytt elände som anländer verkar det bli eländigare. I vart fall för den mycket unga generationen. Hur skall vi ingjuta hopp i varandra i skuggan eller i bland det blixtrande ljuset av allt elände? Handlar det om ett synsätt, det vill säga, bara hur man ser på saken eller kan man inte komma runt det hela på annat sätt än att gå in i svårigheten och låta själen och samvetet få törnar? Ju kortare tid man har kvar att leva desto lindrigare kan man få det för eländet varar då under kortare tid. Ju längre tid man har kvar att leva dystrare kan det kännas. Men då, om man har länge kvar att leva, kan man hoppas på hoppet att det kommer att finnas tid för lösningar på allt elände.

I dagens läge finns det anledning att arbeta hårt för att upptäcka allt som kan vara positivt. Strategin bör vara en mantra; ”se alltid till det positiva”. Ute har naturen bjudit en vacker syn med tillvaron ingjuten i tjock rimfrost. Har vi tur slipper vi en regering med inflytande av kulturrasister. Om vi färdas lite mindre, köper mindre, behåller mer, ger bort mer, pratar mer med andra, hjälper till mer, ser saker och ting från andra perspektiv, kanske till och mer tänker som en buddist. Tänker på den ädla åttafaldiga rätta vägen som enligt buddisterna leder till Nirvana, den sjunde himlen. Nirvana ses ofta som frigörandet från sensualitet, girighet, begär, hat och ignorans. Inte en plats men ett tillstånd. Men dit behöver inte de flesta vilja komma utan bara må bra. En del har dock så låga förväntningar att de är nöjda med att inte må dåligt. Låt dem må bättre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv