Pensionär på riktigt

Nu är jag varit pensionär på riktigt i fjorton dagar. Det tog därför två år att gå i riktig pension efter att jag gått i pension, året jag fyllde sextiosju. Jag har inte några långsiktiga bokningar och inte några andra verksamhetsliknande uppgifter. Allt har avvecklats. Det blev en fullständig lättnad. Endast några tillfällen finns kvar där jag coachar andra att skriva sin självbiografi, inom Studieförbundet, ”Boken om mig”. Det enda jag kan tänkta mig att göra är att lära andra att komma i gång med att skriva skönlitterärt. Har för en tid sedan avslutat en cirkel inom ABF med rubriken ”Skriv din berättelse”. Sedan skriver jag själv, med viss smärta, en roman som utspelar sig om cirka fyrtio år. Det riktigt sorgliga i den berättelsen är att många länder i världen har blivit högernationalistiska. Denna nationalism blir grogrunden för att världshandeln krackelerar på många ställen, egoismen tar över och humanismen trängs bort.

Förutom skrivandet utför jag ”nyttiga saker i och utanför hemmet”. Dessa två veckor av riktig pension gick överraskande bra varför jag avser fortsätter med detta i all evighet. Så länge evigheten kommer att vara. Jag säger som Piet Hein, ”Vi lever så kort tid och är döda så länge”. Men det är inte därför jag gått i pension, att jag nu skulle kunna dö runt hörnet eller lite längre fram. Först nu kan jag med andra ord besvara den triviala frågan jag fått ända sedan den dagen jag gick i pension, för två år sedan. -Hur känns det att vara pensionär? Ett paradigmliknande skifte tar lång tid att genomföra. I synnerhet när man tillhör sin egen motståndsrörelse. Nu är det gjort.

Vindeln fungerar utmärkt för olika slags livsstilar. Detta har vi nu testat i ett och ett halvt år, sedan vi flyttade hit. Älven, skogen och sjöarna nära inpå. Bra kommunikationer till och från Norrlands största stad om man så vill. Nödvändig närservice i orten. Flera bostäder på gång och under byggnad. Trevligt folk i bygden. Uppräkningen kan naturligtvis bli längre. Fast det är mycket jag ännu inte vet något om. Hur det står till med vården för äldre, skolan och mycket mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.